Горбачов: Шта би се догодило са светом да је остао Совјетски Савез

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаБивши председник СССР-а Михаил Горбачов
Бивши председник СССР-а Михаил Горбачов - Sputnik Србија
Пратите нас
Свет би данас био стабилнији, безбеднији и праведнији да је сачуван Совјетски Савез, изјавио је бивши председник СССР-а Михаил Горбачов у интервјуу за британски „Тајмс“.

„Како би свет изгледао да је Совјетски Савез сачуван – треба се руководити чињеницама, историја не прихвата нагађања. Међутим, сматрам да би свет био бољи. Био би стабилнији, безбеднији, праведнији“, наводи се у интервјуу Горбачова, који је Спутњику пренела прес служба Фонда Горбачов.

Бивши председник СССР Михаил Горбачов - Sputnik Србија
Ситуација је забрињавајућа: Горбачов дао савет будућем председнику САД

Бивши председник нагласио је да распад Совјетског Савеза није био „крајњи резултат“ перестројке.

„Нема шансе. И наравно да то нисмо желели“, додао је бивши совјетски лидер.

Горбачов је признао да су грешке постојале: закаснела реформа странке, децентрализација СССР-а, недовољно смеле економске реформе. Међу реалним резултатима ове политике он наводи окончање Хладног рата, споразуме о нуклеарном разоружању, слободу говора, окупљања, вероисповести, слободу изласка из земље, алтернативне изборе и вишепартијски систем.

„И што је најважније, довели смо процес промене до тачке када је постало немогуће да се преокрене. Зато је пуч у августу 1991. године пропао. Иако је штета коју је нанео била огромна, јер је то био ударац за председника и Савез. А онда су радикали и сепаратисти докрајчили Савез не размишљајући о последицама“, закључио је Горбачов.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала