Сиријски милитанти - Sputnik Србија

Из минута у минут: Москва забринута због пребацивања милитаната из Сирије у Нагорно-Карабах

Пратите нас
Москва је забринута саопштењима о пребацивању милитаната илегалних оружаних група у зону сукоба Нагорно-Карабаха, наводи се у коментару Одељења за информације и штампу Министарства спољних послова Русије.

Како се наводи, према пристиглим информацијама милитанти илегалних оружаних група, између осталог из Сирије и Либије, пребацују се у зону сукоба Нагорно-Карабаха како би непосредно учествовали у борбеним дејствима.

Претходно је Јерменија оптужила Азербејџан да је предао ваздушну контролу над операцијом у Нагорно-Карабаху турским ваздухопловним снагама. То је изјавио портпарол јерменског Министарства одбране Арцрун Ованисјан.

Убрзо затим се огласио и амбасадор Азербејџана у Русији Полад Булбулоглу који је демантовао наводе Јерменије рекавши да за тако нечим нема никакве потребе.

Нешто раније је азербејџанско Министарство одбране оптужило Јерменију за употребу тактичког ракетног система „Точка-У“ у борбама на линији разграничења у Нагорно-Карабаху.

Министарство је такође саопштило и да је у борбама погинуло или рањено више од две хиљаде људи оружаних снага Јерменије. Истовремено, јерменска страна наводи да су изнад главног града Карабаха оборене азербејџанске беспилотне летелице.

Сукоби у Нагорно-Карабаху

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем прошле недеље. Две стране се међусобно оптужују за иницирање сукоба. Министарство одбране Азербејџана је 27. септембра саопштило да су Оружане снаге Јерменије гранатирале места на линији разграничења у Карабаху и да међу жртвама има цивила и војника. Према изјавама Министарства одбране Јерменије, Карабах је био подвргнут ваздушним и ракетним нападима. Јереван је тврдио да је Баку започео офанзиву у правцу Карабаха. У непризнатој републици Нагорно-Карабах саопштили су да је неколико места, укључујући и главни град Степанакерт, подвргнуто артиљеријској паљби. Власти су позвале становништво да се сакрије, а касније су прогласиле ванредно стање и мобилизацију у Карабаху.

Јерменија је такође прогласила ратно стање и објавила општу мобилизацију. Председник Азербејџана одобрио је увођење ратног стања у бројним градовима и регионима земље и полицијски час у земљи, а такође је објавио делимичну мобилизацију.

Низ држава, укључујући Русију и Француску, позвале су стране да на уздржаност. Турска је објавила да ће пружити Азербејџану сву потребну подршку у контексту новог заоштравања ситуације у Нагорно-Карабаху.

Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:41 30.09.2020

Прво се огласило Министарство одбране Азербејџана које је навело да су ти системи уништени вечерас на линији разграничења Нагорно-Карабаха током офанзиве азербејџанске војске. Видео је објављен на сајту војног ресора.

Убрзо затим се огласио портпарол јерменског Министарства одбране Арцрун Ованисјан који је одбацио те наводе као нетачне рекавши да су те тврдње „апсолутна лаж“.

20:05 30.09.2020

Како је наведено, једна од јединица Армије одбране Карабаха изводи контраофанзиву и заузима борбени положај непријатеља, док истовремено артиљерија уништава војну технику.

19:19 30.09.2020

Како се наводи, према пристиглим информацијама милитанти илегалних оружаних група, између осталог из Сирије и Либије, пребацују се у зону сукоба Нагорно-Карабаха како би непосредно учествовали у борбеним дејствима.

„Дубоко смо забринути због тих процеса, који воде не само ка још већој ескалацији напетости у зони конфликта, већ стварају и дугорочне претње безбедности свих земаља у региону“, наведено је у саопштењу.

С тим у вези, званична Москва је позвала руководство водећих сила да предузму ефикасне мере како би спречили коришћење страних терориста и плаћеника у сукобу, као и мере за њихово моментално повлачење из региона.

18:13 30.09.2020

„Турски војни авиони Ф-16 не учествују у бробеним дејствима у Нагорно-Карабаху“, поновио је он.

Говорећи о самом конфликту у Нагорно-Карбаху, Булбулоглу је рекао да званични Баку никада није инсистирао на томе да се Јермени протерају из те територије.

17:43 30.09.2020

Према његовим речима, летовима турске и азербејџанске авијације руководи авион Е7-Т турског ратног ваздухопловства, који представља ваздушни командни пункт.

„Могуће је да у овом авиону налази руководство турског ваздухопловства“, додао је Ованисјан.

Како је рекао, два турска ловца Ф-16, азербејџански јуришни авиони Су-25, као и турска извиђачко-ударна беспилотна летелица „Бајрактар“, који су полетели из града Курдамира, налазећи се на великој висини извели су од девет часова по московском времену два ракетно-бомбашка напада на градове Карабаха Гадрут и Мартакерт.

„Поред тога, на малој удаљености од града Гадрут делује командни пункт за контролу турских дронова, који непосредно коригује мете азербејџанске јуришне авијације“, закључио је портпарол.

16:07 30.09.2020

Како је рекао, плаћеници су пребачени са севера Сирије, који је под контролом терориста - под окриљем Турске. Према речима Татојана, има их три до четири хиљаде, а плаћено им је по 1,5 до две хиљаде долара. Он је додао да те информације периодично потврђују међународни медији, организације за заштиту људских права и извори у Карабаху.

15:41 30.09.2020

„Имам информације да јерменска страна припрема нове провокације. Намеравају да гранатирају насеља, настављају то да раде. Број жртава међу нашим цивилима сваким даном расте. Никада се нисмо борили против цивилног становништва. Чим је започета контраофанзивна операција, дао сам налог команди и Министарству одбране да се не предузимају мере против јерменског цивилног становништва“, рекао је Алијев.

Председник Азербејџана: Провокација Јерменије, одговорићемо - Sputnik Србија
Председник Азербејџана запретио: Враћамо наше територије!
15:18 30.09.2020

„Пре извесног времена, јерменске оружане снаге употребиле су тактички ракетни систем 'Точка-У'. Због неподесности и слабог квалитета војне технике непријатеља, три испаљене ракете нису експлодирале“, рекао је портпарол азербејџанског војног ресора.

Подсећања ради, ракетни систем „Точка-У“ може да уништи велики број копнених циљева на даљинима и до 120 километара, док тежина ракете може да износи чак 2.000 килограма.

14:14 30.09.2020

Немачка позива Русију и Турску да искористе свој „специјални“ утицај у Закавказју ради дугорочног решења сукоба између Јерменије и Азербејџана, изјавио је савезни министар спољних послова Михаел Рот.

„Драматична ескалација сукоба у Нагорно-Карабаху показује да замрзнути сукоби морају постати решени сукоби, иначе ће се непрестано распламсавати. У блиском смо контакту са Јерменијом и Азербејџаном, као и са партнерима у региону“, рекао је Рот у Бундестагу.

Он је подсетио да је на иницијативу Савет безбедности УН усвојио резолуцију којом се позива на окончање борби.

„Земље попут Русије и Турске, које имају посебан утицај у региону, морају озбиљно схватити своју посебну одговорност за трајно решење. Ми се првенствено фокусирамо на Минску групу“, додао је Рот.

13:48 30.09.2020

Министарство одбране Јерменије објавило је нови снимак напада војске Нагорно-Карабаха и ликвидирања утврђења, војске и војне технике азербејџанских оружаних снага.

„Напади на противничке положаје и војну технику“, написала је на Фејсбуку портпаролка Министарства одбане Јерменије Шушан Степањан.

13:32 30.09.2020

Оружане снаге Азербејџана уништиле су резервне снаге јерменске војске које су дошле да помогну јединицама које учествују у борбеним дејствима, јавља азербејџански Спутњик позивајући се на прес-службу Министарства одбране земље.

13:14 30.09.2020

Јединице Оружаних снага Азербејџана уништиле су артиљеријске системе јерменске војске, које су гађале азербејџанске положаје, саопштила је прес-служба азербејџанског Министарства одбране.

Министарство одбране објавило је снимак уништавања артиљеријског оруђа Оружаних снага Јерменије прецизним нападом јединица Оружаних снага Азербејџана.

12:59 30.09.2020

Амбасадор Азербејџана у Москви Полад Булбулоглу упозорио је да би јерменско признање независности Нагорно-Карабаха значило „спаљивање свих мостова“.

„Реакција ће бити крајње негативна“, рекао је он за РБК.

Булбулоглу је такође рекао да је премијер Јерменије Никола Пашињан „кривац за трагедију“ и оптужио га је да је својим оштрим изјавама покушао да уништи преговарачки процес.

Према речима дипломате, „Азербејџан не тежи протеривању Јермена из Карабаха, али жели да врати тамо Азербејџанце како би сви заједно живели“.

Булбулоглу је истакао да његова страна као решење сукоба види повлачење јерменских јединица са територије Азербејџана, отварање граница и обнављање трговине, а затим и разговор о статусу Нагорно-Карабаха.

11:48 30.09.2020

Баку располаже информацијама да су два јерменска авиона Су-25 ударила у планину и експлодирала, саопштио је помоћник председника Азербејџана, шеф одељења за спољну политику Хикмет Хаџијев.

„Саопштења да је авион Ф-16, који припада Ваздухопловним снагама Турске, оборио јерменски авион Су-25, су апсурдна и реч је о још једној дезинформацији Јерменије. Према информацијама којима располаже азербејџанска страна, 29. септембра су на територији Јерменије полетела два авиона Су-25. Оба авиона ударила су у планину и експлодирала. То сугерише да јерменско руководство објављује погрешне информације својим становницима и јавности. Било би добро да војно руководство Јерменије пружи информације о другом авиону и његовом пилоту, уместо што оптужује друге стране“, рекао је Хаџијев, преноси агенција АПА.

11:39 30.09.2020

Јединице оружаних снага Јерменије напуштају борбене положаје под нападом азербејџанске војске у правцу Агдерина, саопштило Министарство одбране Азербејџана.

Припадници јерменског батаљона у Тонашену беже, напуштајући одбрамбене положаје, дадаје Министарство.

Такође је наведено о поразу командног пункта 41. Посебног артиљеријског пука 18. Механизоване дивизије јерменске војске.

„Међу људством оружаних снага Јерменије има много погинулих и рањених. Команда пука тражи помоћ за евакуацију рањених“, тврди Министарство одбране Азербејџана.

11:38 30.09.2020

Јединице Армије одбране уништиле су тешки вишецевни ракетни лансер ТОС-1 „Солнцепек“ Оружаних снага Азербејџана, саопштила је портпаролка Министарства одбране Јерменије Шушан Петросјан.

Борбе се настављају. Јединице Армије одбране Карабаха на појединим деоницама фронта изводе казнене операције.

Уништен је велики број непријатељских војника, наоружања и војне технике.

11:24 30.09.2020

Министарство одбране Јерменије објавило је фотографије остатака јерменског авиона Су-25 који је оборио турски ловац Ф-16.

Турски ловац Ф-16 оборио је јерменски „сухој“ у уторак. Пилот је погинуо.

11:08 30.09.2020

Ситуација на јерменско-азербејџанској граници је мирна, нема активних борбених дејстава, изјавио је портпарол Министарства одбране Јерменије Арцрун Ованисјан на брифингу.

„После јучерашњих ваздушних напада на регион Варденис, укључујући и применом беспилотних летелица, тренутно нема активних борбених дејстава. Било је појединачних епизода, извиђања и тако даље, али нема борбених дејстава“, рекао је Ованисјан.

10:59 30.09.2020

Министарство одбране Азербејџана објавило је снимке артиљеријског гранатирања борбених положаја јерменских јединица.

10:37 30.09.2020

Портпарол председника непризнате Републике Нагорно-Карабах Ваграм Погосјан изјавио је да је Нагорно-Карабах вратио све положаје које је изгубио у биткама са Азербејџаном.

Погосјан је саопштио да се успех азербејџанских оружаних снага 27. септембра објашњава нападом са њихове стране, који је трајао неколико часова. Након тога су јерменске снаге почеле да одбијају нападе противника.

„За једну ноћ смо вратити већи део изгубљених положаја, побољшали смо их и крећемо се напред, и то у ситуацији када у редовима азербејџанске војске ратују турски војници, то је свима јасно“, нагласио је Погосјан.

Према његовим речима, уколико Азербејџан настави с нападима, што није искључено, они не само да ће бранити своје положаје, него ће се кретати напред и заузимати нове.

Како преноси Спутњик Јерменија, Погосјан је нагласио да економија Нагорно-Карабаха није страдала због рата, инфраструктура функционише као и пре, а уколико се подвргне нападу, одмах се предузимају мере за обнављање и поправку објеката.

09:59 30.09.2020

Европски суд за људска права позива Баку и Јереван да се уздрже од предузимања било каквих мера, посебно војних акција, које могу довести до кршења права цивилног становништва, наводи се у саопштењу суда.

Суд је тиме одговорио на захтев Јерменије, која је тражила од Бакуа да прекине са војним нападима на цивиле на линији додира оружаних снага.

„Сматрајући да би тренутна ситуација могла довести до ризика кршења Конвенције за људска права, Европски суд за људска права је одлучио да примени члан 39 свог правилника. Како би спречили таква кршења и у складу са правилом 39, суд је затражио од Азербејџана и Јерменије да се суздрже од предузимања било каквих мера, посебно војних акција, које могу довести до кршења права цивилног становништва, која су гарантована Конвенцијом, укључујући и довођење у опасност њиховог живота и здравља“, наводи се у саопштењу.

Суд такође тражи од страна да испуне своје обавезе према Конвенцији и тражи да га што пре обавесте о роковима, корацима које су предузели да испуне своје обавезе.

Јерменија је почетком ове седмице послала захтев суду у Стразбуру,тражећи да обавежу Азербејџан да, између осталог, прекине војне нападе на цивиле дуж линије додира оружаних снага.

09:07 30.09.2020

Портпарол Министарства одбране Јерменије Арцрун Ованисјан изјавио је да Азербејџан изводи ваздушне нападе на северу линије додира са Нагорно-Карабахом, користећи дронове и ловце Ф-16 турског ратног ваздухопловства.

Азербејџан изводи ваздушне нападе у северном правцу контакт линије. Користе се турске беспилотне летелице, ангажовани су вишенаменски ловци Ф-16 турског ратног ваздухопловства. Непријатељ делује из даљине, не улазећи у зону дејства система за противваздушну одбрану. Користе се ракете ваздух-земља великог домета“, написао је Ованисјан на Фејсбуку.

„Забележили смо разговор пилота на турском језику“, написао је Ованисјан.

Ованисјан је додао да су азербејџанске Оружане снаге активне на северу Нагорно-Карабаха.

„Гађају артиљеријом и средствима за ваздушни напад“, прецизирао је портпарол.

08:55 30.09.2020

Министарство одбране Азербејџана саопштило је да јерменске трупе гранатирају град Тертер на линији додира у Карабаху. Нанета је материјална штета на цивилним објектима.

„Од 8 ујутру (6 сати по средњоевропском времену) јединице јерменских Оружаних снага пуцају из артиљеријског оруђа на град Тертер. Према прелиминарним информацијама, мања штета нанета је цивилним објектима, а има и рањених“, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

08:36 30.09.2020

Министарство одбране Азербејџана изјавило је да је опколило јерменске војнике на линији додира у Карабаху.

„У току је операција уништавања опкољених јерменских снага артиљеријском ватром и чишћење подручја у правцу фронта Агдера-Тертер“, саопштила је за Спутњик прес-служба Министарства.

08:12 30.09.2020

Борбе на првој линији фронта у Нагорно-Карабаху се настављају, а Оружане снаге Азербејџана трпе велике губитке у људству и техници, саопштила је прес-служба Армије одбране Карабаха.

Како се наводи у саопштењу, протекле ноћи борбе су се водиле дуж целе линије додира.

„Најоштрије борбе одвијале су се у северном и североисточном правцу. Сви покушаји непријатеља да побољша своје положаје су пропали. Непријатељ трпи озбиљне губитке у људству и војној техници“, истиче се у саопштењу.

07:41 30.09.2020

Министарство одбране Јерменије саопштило је да је војска Нагорно-Карабаха оборила ноћас изнад града Степанакерта две беспилотне летелице.

07:40 30.09.2020
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала