Изненађење у првој рунди: Трамп хтео да нокаутира „успаваног Џоа”, али је Бајден остао на ногама

© Patrick SemanskyДоналд Трамп и Џо Бајден у предизборној дебати
Доналд Трамп и Џо Бајден у предизборној дебати - Sputnik Србија
Пратите нас
Када је дебата у питању, ово би био реми, али када је реч о перцепцији, дебата је ишла Бајдену у корист, јер је за њега било довољно да „остане на ногама“, док је за Трампа било важније да преокрене ситуацију у своју корист. Он у томе није успео.

Овако колумнисткиња магазина „Недељник“ Љиљана Смајловић оцењује прву дебату америчких председничких кандидата Доналда Трампа и Џоа Бајдена у Кливленду, коју су обележили дубоко супротстављени ставови о кључним питањима за будућност Сједињених Држава, али и бројне међусобне увреде, свађе, надвикивање и оптужбе да ће онај други, уколико буде изабран, уништити Америку.

Бајден остао на ногама

Према њеним речима, председнику Трампу није пошло за руком да збуни свог ривала, нити да му зада неки одлучујући ударац, што је једино и било битно, с обзиром на то да демократски кандидат води у свим анкетама.

„Џо Бајден се држао боље него што сам очекивала, није направио ниједан битан гаф, није деловао дезоријентисано и самим тим ми се чини да је ово било неуспешно за Трампа. Не зато што је Трамп био неубедљив, нарочито за своје симпатизере, јер смо ми добили једно врло стандардно издање председника САД који није отишао испод онога што смо од њега очекивали, али није задао никакав важан ударац противнику. Бајден није поклекнуо нити подбацио испод неког свог стандарда и за њега је овде било довољно да остане на ногама и да не доживи неки страховити ударац који није очекивао. За Трампа је пак било јако важно да промени атмосферу и перцепцију двојице кандидата. Није успео у томе“, наводи наша саговорница.

Коментаришући теме којима су се током дебате бавили кандидати за првог човека САД, Љиљана Смајловић каже да није приметила да смо сазнали било шта ново у погледу кључних питања која би интересовала америчке бираче.

„Чак је било веома упадљиво да Бајден избегава да се изјасни о иницијативи Демократске странке да би требало повећати број чланова Уставног суда. То је веома битно и принципијелно питање, а Бајден се ту понео мало кукавички и није хтео да изнесе било какав став. Дакле, он није хтео да се изјашњава чак ни о иницијативама своје странке“, каже саговорница Спутњика.

Трампу неопходна промена приступа

Чињеница је да су из Бајденовог штаба саопштили да се неће повући из наредне две дебате па је, објашњава, очекивано да Трамп покуша да смисли неки нови приступ уколико намерава да освоји нови председнички мандат.

„Мислим да је Трамп био много ефектнији против Хилари него против Бајдена, делом и зато што никада није нашао нешто довољно карактеристично за садашњег ривала са чиме људи могу да се поистовете. Он за њега користи израз ’успавани Џо‘, али Бајден није деловао успавано у овој дебати. Дакле, ’успавани Џо‘ очигледно није добитничка метафора за Трампа када је реч о Бајдену и претпостављам да ће његов штаб да мења приступ у наредним дебатама. Али, треба имати у виду да је ове године далеко мање неопредељених бирача него пре четири године и зато не верујем да ће ова дебата бити нарочито битна. Али, свакако није преокренула ситуацију у Трампову корист, што би заправо била права вест“, сматра Љиљана Смајловић.

Бајден надмашио Трампа у количини увреда

Током дебате, кандидати нису штедели увреде. Бајден је у неколико наврата назвао Трампа „кловном“ и „лажовом“, док је кандидат републиканца противкандидату упутио серију прилично увредљивих тврдњи на рачун породице.

Љиљана Смајловић каже да је свако ко је био у Америци могао да примети да су сви страховито љубазни једни према другима у обичном, свакодневном опхођењу.

„Не кажем да је тако у америчком гету, али у сваком просечном граду и у свакој случајној комуникацији са Американцима прво упада у очи то колико су они учтиви и колико постоји доста висок ниво љубазности на јавном месту. Међутим, сада смо видели да од све те учтивости, од све те традиције која заиста јесте америчка, од толиког залагања за толеранцију и наводног уважавања различитости не остане ’камен на камену‘ чим неко јавно промени тон. Дакле, председник Трамп је заиста променио тон, он је почео јавно да говори ствари које се раније у америчкој политици нису говориле, а Бајден се латио апсолутно истог начина говора као и Трамп. Чак бих рекла да је Бајден у овој дебати био увредљивији јер је и његов тон, а не само речи које је користио, био веома увредљив“, истиче Смајловићева и додаје да се ти високи амерички стандарди очигледно не одржавају ако су америчким политичарима сметња да победе политичког противника.

Подсетимо, жестоке оптужбе двојица противкандидата су разменила у делу расправе о расним проблемима у САД, при чему је Бајден оптужио Трампа да је напустио једнакост која је била најважнија у Америци, док је Трамп напао Бајдена да је завистан од гласова радикалних левичара.

Дебата у Кливленду прва је од неколико које ће бити одржане до председничких избора, а процењује се да ју је путем телевизије и интернета пратило око 100 милиона људи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала