Извештај тајне службе: Хилари Клинтон измислила Трампову повезаност с Русијом, Обама знао за план

© AP Photo / Gerry BroomeБивши председнички кандидат Демократске партије САД Хилари Клинтон
Бивши председнички кандидат Демократске партије САД Хилари Клинтон - Sputnik Србија
Пратите нас
Подаци канцеларије за обавештајне послове америчке владе показују да је администрација бившег председника Барака Обаме знала да бивша демократска кандидаткиња за председника Хилари Клинтон покушава да Доналда Трампа повеже са Русијом и тако скрене пажњу јавности са скандала око спорних мејлова уочи председничких избора 2016. године.

Директор канцеларије Џон Ретклиф писмено је у уторак обавестио Сенатски комитет за правосуђе да је претходна администрација прибавила руске обавештајне податке у јулу 2016. године са оптужбама против Клинтонове, али је упозорио да обавештајна заједница „не зна колико су тачни ови наводи, нити у којој мери анализа руске обавештајне службе може одражавати претеривање или измишљотину“, пренео је Фокс њуз.

Ретклифово писмо не нуди детаље о обавештајним подацима, али открива да руком написане белешке бившег директора ЦИА Џона Бренана показују да је бивши председник Обама био информисан о томе.

Према Ретклифовим тврдњама, обавештајни подаци укључују „наводно одобрење Хилари Клинтон 26. јула 2016. да се реализује предлог једног од њених спољнополитичких саветника и да се осрамоти Доналд Трамп изазивањем скандала који упућује на умешаност руске службе безбедности“.

Политико је известио да је Ник Мерил, портпарол Хилари Клинтон, ове оптужбе назвао „неоснованим“ и погрдно их оценио.

„Ово су руске дезинформације“, твитовала је Релчел Коен, портпаролка потпредседника Сенатског обавештајног одбора Марка Варнера.

Председник сенатског правосудног одбора Линдсеј Грејам рекао је да ће прегледати информације, напомињући да ће их Ретклиф презентовати у поверљивом окружењу.

„Ове најновије информације које је пружио показују да је у ФБИ можда постојао двоструки аршин у вези са оптужбама на рачун кампање Хилари Клинтон и руске умешаности“, рекао је Грејам.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала