Љајић: Нећемо одузимати лиценце агенцијама, решење за 10 дана

© Sputnik / Радоје ПантовићМинистар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић у студију редакције Спутњик Србија
Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић у студију редакције Спутњик Србија - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министарство трговине, туризма и телекомуникација неће одузимати лиценце туристичким агенцијама и очекује се да решење за новонасталу ситуацију буде пронађено у наредних седам до 10 дана, најавио је данас министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Потпредседник владе и министар Љајић изјавио је Танјугу да су представници тог министарства одржали данас састанак са Удружењем банака Србије, на којем се разматрало питање банкарских гаранција, као модела за обезбеђивање гаранција путовања приликом склапања туристичких аранжмана.

„Представници Удружења банака доставиће до краја ове недеље предлог процедуре за оперативно функционисање и евентуално активирање банкарских гаранција, с обзиром на то да такав модел гаранција путовања до сада никада није био коришћен у пракси, иако је предвиђен Законом о туризму. Та процедура ће бити уграђена у нови Правилник о гаранцијама путовања“, рекао је Љајић.

Паралелно са тим, додао је он, представници министарства ће посредовати између осигуравајућих кућа и туристичких агенција, како би се решио актуелни спор и на тај начин користио и тај механизам за обезбеђивање гаранција путовања.

„Сасвим је неуобичајено да осигуравајуће куће три дана пре истека рока важења актуелних лиценци напрасно обавесте агенције да неће пружати ту врсту услуге, правдајући то великим степеном ризика. Суштина јесте да осигуравајуће куће раде процену ризика за сваку појединачну агенцију и да послују са оним агенцијама, за које процене да су стабилне и солвентне“, рекао је министар.

Љајић је поновио да министарство неће одузимати лиценце агенцијама, јер очекује да се проблем реши у наредних седам до десета дана и додао да је летња туристичка сезона већ завршена, као и да се не очекује склапање нових туристичких аранжмана у том периоду.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала