Љајић: Нећемо одузимати лиценце агенцијама, решење за 10 дана

© Sputnik / Радоје ПантовићМинистар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић
Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министарство трговине, туризма и телекомуникација неће одузимати лиценце туристичким агенцијама и очекује се да решење за новонасталу ситуацију буде пронађено у наредних седам до 10 дана, најавио је данас министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Потпредседник владе и министар Љајић изјавио је Танјугу да су представници тог министарства данас одржали састанак са Удружењем банака Србије, на којем је разматрано питање банкарских гаранција, као модела за обезбеђивање гаранција путовања приликом склапања туристичких аранжмана.

„Представници Удружења банака доставиће до краја ове недеље предлог процедуре за оперативно функционисање и евентуално активирање банкарских гаранција, с обзиром на то да такав модел гаранција путовања до сада никада није био коришћен у пракси, иако је предвиђен Законом о туризму. Та процедура ће бити уграђена у нови Правилник о гаранцијама путовања“, рекао је Љајић.

Додао је да ће паралелно с тим представници министарства посредовати између осигуравајућих кућа и туристичких агенција, да би се решио актуелни спор и на тај начин користио и тај механизам за обезбеђивање гаранција путовања.

„Сасвим је неуобичајено да осигуравајуће куће три дана пре истека рока важења актуелних лиценци напрасно обавесте агенције да неће пружати ту врсту услуге, правдајући то великим степеном ризика. Суштина јесте да осигуравајуће куће раде процену ризика за сваку појединачну агенцију и да послују са оним агенцијама, за које процене да су стабилне и солвентне“, рекао је министар.

Љајић је поновио да министарство неће одузимати лиценце агенцијама, јер очекује да се проблем реши у наредних седам до десет дана и додао да је летња туристичка сезона већ завршена, као и да се не очекује склапање нових туристичких аранжмана у том периоду.

Проблем је настао зато што су осигуравајуће куће, непосредно пре истека важења садашњих лиценци, које иначе важе до сутра, обавестиле туристичке агенције да излазе из посла давања полиса осигурања агенцијама.

Ове полисе су као гаранције путовања неопходне за добијање лиценце, будући да код нас не може да се примени банкарска гаранција као други вид гаранције путовања, који је предвиђен Законом о туризму а и иначе се користи у многим земљама.

Банкарске гаранције до сада нису могле да се примене, јер, како је за Танјуг објаснио директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије Александар Сеничић, институт банкарске гаранције мора да има титулара.

„То би у случају туристичких путовања био сваки путник појединачно, али то није извидљиво, јер се банкарске гаранције издају само правним а не физичким лицима“, објаснио је он.

Предлогом процедуре за оперативно функционисање и евентуално активирање банкарских гаранција, која би била уграђена у нови Правилник о гаранцијама путовања а коју ће сходно данашњем договору, урадити представници Удружења банака, требало би да се проблем превазиђе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала