Научници пронашли „Тројанца“ који ћелије рака тера да се самоуништавају

© Depositphotos.com / SciencepicsЋелије рака нападају имуни систем човека
Ћелије рака нападају имуни систем човека - Sputnik Србија
Пратите нас
У једној од најновијих експерименталних метода коју су научници увели у лечењу рака, користи се напад скривеног „Тројанског коња“ који подстиче ћелије рака да се самоуниште – све без употребе било каквих лекова.

Кључ ове нове методе коју су применили истраживачи у Сингапуру је употреба наночестица обложених специфичном аминокиселином названом Л-фенилаланин, једном од неколико киселина које ћелије рака користе за свој раст. Наше тело не ствара Л-фенилаланин, већ га апсорбује из меса и млечних производа, пренео је РТС.

Научници су током експеримента на мишевима помоћу наночестица званих Наноскопик фенилаланин порозна аминокиселина (Нано-пПААМ) успешно уништили ћелије рака јер су је оне доживеле као „пријатељску аминокиселину“ и апсорбовале је, после чега је киселина у њима подстакла процес самоуништења.

Наиме, наночестице су у ћелијама рака покренуле прекомерну производњу реактивног облика кисеоника, што је уништило канцерогене ћелије док су околне, здраве, остале нетакнуте, пише Сајенс алерт.

„Супротно уобичајеним методама, користили смо наноматеријал као лек, а не као преносиоца лека. Нано-пПААМ има селективна разарајућа својства која се сама активирају без икаквих подстицаја. Аминокасилина Л-фенилаланин делује као 'тројански коњ' који изнутра уништава ћелије рака“, напомиње професор Далтон Теј са Универзитета Нањанг у Сингапуру.

У експерименту се показало да је Нано-пПААМ убио око 80 одсто ћелија рака дојке, коже и желуца код мишева, приближно исто колико успевају и тренутни лекови за хемиотерапију, али без свих нежељених ефеката. Иако опасна за ћелије рака, ова супстанца се заснива на наночестицама силицијум-диоксида које су амерички регулатори хране и лекова класификовали као сигурне за људе.

До сада су спроведени само лабораторијски тестови и тестови на мишевима, али први резултати, по мишљењу научника, веома обећавају. Мноштво студија у којима је испитивано које би наночестице могле боље да циљају на ћелије рака, а да притом не ремете остале делове организма, нису давале овако обећавајуће резултате. Такође, многи поновљени карциноми на крају постају отпорни на лекове којима су третирани, а пошто овде нема лекова, немају на шта да постану отпорни, очекују истраживачи.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала