Шредер позвао Немачку да одговори на захтев Русије о Наваљном

© Sputnik / Иља Питалев / Уђи у базу фотографијаГерхард Шредер
Герхард Шредер - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши немачки канцелар, председник одбора директора „Росњефт“ и председник одбора акционера „Северни ток АГ“ Герхард Шредер позвао је Немачку власт да доставе Русији информације о Алексеју Наваљном у оквирима правне помоћи, саопштио је немачки „Цајт“ позивајући се на Шредеров интернет канал „Дие Агенда“.
„Ово је сасвим нормална процедура и нема потребе да је даље разматрамо“, рекао је Шредер.

Он се такође успротивио повезивању ситуације око Наваљног и пројекта „Северни ток 2“. „Једно са другим нема никакве везе“, рекао је он, напомињући да ће десет милијарди евра бити изгубљено ако пројекат не буде завршен.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија
Захарова: Посета Меркелове Наваљном – покушај политизације инцидента
„Морамо да осигурамо снабдевање енергијом. И не разумем како је то могуће остварити по разумним ценама без Русије“, истакао је Шредер.

„Ово што се сада ради су спекулације, обзиром да нема потврђених чињеница“, додао је Шредер коментаришући извештаје о тровању Наваљног.

Раније је немачка агенција ДПА, позивајући се на званичног представника у немачком Министарству правде, саопштила да влада Немачке проверава трећи захтев Русије за правну помоћ за Наваљног који је примљен у петак.

Случај Наваљни

Наваљном је 20. августа позлило на лету из Томска у Москву. Авион је хитно слетео у Омску, а он је превезен је у болницу, где је пао у кому. У почетку се претпостављало да је Наваљни отрован нечим што му је сипано у чај на аеродрому.

Лекари у Омску су потом саопштили да му је здравствено стање стабилно и да, према резултатима обављених испитивања нису пронађени знаци тровања, можданог удара, инфаркта, инфекција, нити вируса корона.

На захтев породице, блогер је 22. августа из Омска пребачен на клинику у Берлину.

Берлинска клиника Шарите у којој је хоспитализован руски блогер и опозиционар Алексеј Наваљни - Sputnik Србија
Песков о посети Меркелове Наваљном: Вероватно хтела да му пожели брз опоравак

Немачка влада је потом 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“.

Од Русије се захтева да спроведе истрагу, а званична Москва инсистира на томе да јој Берлин достави информације у вези с Наваљним.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала