Турска потврђује: Помоћи ћемо Азербејџану на бојном пољу, ако буде потребно

© Фото : Минобороны Азербайджана / Уђи у базу фотографијаОружане снаге Азербејџана током борби у Нагорно-Карабаху
Оружане снаге Азербејџана током борби у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија
Пратите нас
Азербејџан има довољно војног потенцијала да одбије нападе Јерменије, али у случају потребе Турска ће му пружити војну помоћ коју затражи, изјавио је министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу, истакавши да је решавање ситуације у Нагорно-Карабаху могуће једино ако се Јерменија повуче са те територије.
„Подржавамо Украјину по питању Крима, Грузију – и у праву смо. Исто тако подржавамо и Азербејџан. Ако буде било потребно ми ћемо помоћи, али сада видимо да Азербејџан има довољно могућности. Са њим војно сарађујемо и Азербејџан је добио све што му треба од других држава, између осталог и од нас, и то је његово право. Можемо помоћи на бојном пољу, ако буде неопходно. То нису празне речи“, истакао је турски министар у интервјуу за агенцију Анадолија.

Он је додао да „својим нападима Јерменија игнорише сва међународна правила и на то треба одговорити“.

Услов за примирје

Чавушоглу сматра да је решавање ситуације у Нагорно-Карабаху могуће једино уколико се Јерменија повуче из самопроглашене Републике, коју Анкара сматра окупираном територијом.

„Разговарали смо са председником Русије Владимиром Путином, шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим о сукобу у Нагорно-Карабаху. Као што заједно делујемо у Сирији, покушали смо и овде, али нисмо успели. Кажу нека се обустави рат. Нека буде тако. Треба да се објави примирје, али у том случају Јерменија треба да се повуче са окупираних територија. Да ли се о томе говори? Не. Како ће онда питање бити решено?“, запитао је Чавушоглу.

Према његовим речима, „Азербејџан је дуго трпео“.

„Више од 20 одсто његове територије је окупирано, милион његових становника је лишено отаџбине. То је велика драма, људи желе да се врате кући, али то нико не примећује. Азербејџан је у праву – и морално и правно“, нагласио је турски министар.

Чавушоглу је и јуче изјавио да је Турска спремна да подржи Азербејџан и на бојном пољу и за преговарачким столом.

Пратите на Спутњику дешавања у Нагорно-Карабаху из минута у минут.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала