Загреб у офанзиви: Циљ – ентитет у Босни

© Tanjug / Зоран ЖестићПодизањем шаховнице на тврђави у Книну је почела централна прослава Дана победе и домовинске захвалности
Подизањем шаховнице на тврђави у Книну је почела централна прослава Дана победе и домовинске захвалности - Sputnik Србија
Пратите нас
Измене изборног Закона у БиХ потребне су из више разлога али је тренутно на делу покушај да Хрвати у БиХ добију већа права. Хрватски премијер Андреј Пленкновић у онлајн конференцији УН рекао је да треба да се измени Дејтонски споразум. Зато Загреб разговара са националним представницима народа у БиХ, а не са званичницима ове државе.

То је став политичког аналитичара из Бањалуке Анђелка Козоморе поводом очигледне дипломатске офанзиве Хрватске на Босну и Херцеговину . Он каже и да је одабир саговорника по националном лидерству узрок тога што је бесан хрватски члан председништва БиХ Жељко Комшић. Он, уз Шефика Џаферовића који је председавајући БиХ, није позван у Загреб на разговоре.

„Комшић не бесни јер се Загреб, како каже, меша у унутрашње ствари БиХ већ, што су после посете Милорада Додика, у посету Загребу позвани и Бакир Изетбеговић, председник СДА, и Драган Човић, председник ХДЗ БиХ, а сва тројица су представници народа“ каже Козомора.

Загреб жели ентитет за Хрвате

Хрвати су јасно дали до знања да желе да се у БиХ разговара о другачијој подели на националној основи, односно, о већим правима Хрвата који су потупно мајоризовани у Федерацији, напомиње наш саговорник указујући и да је хрватски премијер говором пред УН јасно упутио сигнал на шта Загреб циља.

„Додуше, званичници Хрватске нису јавно говорили о стварању трећег, хрватског ентитета у БиХ, после састанка са Милорадом Додиком или осталом двојицом саговорника из БиХ, али мислим да је јасно какве промене желе у БиХ,“ напомиње Козомора.

Распакивање Дејтона би уништило РС

Наш саговорник сматра да је ово била тема и због које је Додик као српски представник у БиХ, први позван у Загреб, јер су хтели да чују мишљење највеће етничке групе. Додик је додуше, одавно говорио да нема ништа против да Хрвати добију свој ентитет у БиХ. Сад Загреб жели да чује ставове и друга два национална представника народа у БиХ - Бошњака и Хрвата, односно, ставове Изетбеговића и Човића.

„Међутим, подсећам да Хрвати не могу да добију свој ентитет без узимања дела територије Републике Српске, јер су хрватски Кантони пресечени са РС. Што значи да би свако распакивање Дејтонског споразума била уједно и велика опасност по Републику Српску“ објашњава Козомора.

Једини начин да се то деси, а да се не поремети РС је да иза распакивања Дејтонског споразума чврсто стану - Русија и Америка.

„Унапред је јасно да Америка неће стати иза РС, а на штету Бошњака. По мени, то би била сулуда игра која би скупо коштала РС, и која би могла да изазове нови сукоб у БиХ, чак и оружани,“ упозорава Козомора.

Бакир никада неће пристати

Он каже да изборни закон може да се мења амандманима и за то не би било потребно уопште дирати Дејтонски споразум, а чак не мора ни да се пише нови закон. Међутим, није сигуран да ће Изетбеговић то прихватити:

„Осим ако га западни ментори на то натерају. Уосталом, Бакир је већ јавно и рекао: „Докле год можемо да бирамо хрватске представнике ми ћемо то да радимо“.  Дакле, никада Изетбеговић неће пристати на измене овог закона и одузети право Бошњацима да бирају хрватске представнике у власти,“ уверен је он.

Загреб је у протеклих неколко дана у посету позвао прво Милорада Додика, а затим Драгана Човића и Бакира Изетбеговића, наводно, због лакшег договора око измене изборног закона што би и Хрватима који су у склопу Федерације омогућило да самостално бирају свог представника у власти БиХ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала