Амерички медији: САД губе трку на пољу војних технологија

CC0 / National Museum of the / Амерички војник
Амерички војник - Sputnik Србија
Пратите нас
Чланови мешовите групе стручњака из америчког Конгреса дошли су до закључка да Сједињене Америчке Државе заостају у пољу високих војних технологија повезаних са вештачком интелигенцијом и другим развојем, пише амерички „Њујорк тајмс“.

Упркос свим преговорима Пентагона о усвајању нових технологија, политика одустајања од старог оружја има много препрека. Она је повезана са затварањем фабрика, база и са губитком радних места. Као резултат тога пропадају покушаји модернизације војне области, пише „Њујорк тајмс“.  

У извештају мешовите групе специјалиста Конгреса се наводи да су Министарство одбране и Конгрес дужни „да се усредсреде на захтеве будућности, а не на политичку и војно-индустријску посвећеност прошлости“.

Према речима једног од председавајућих парламентарне групе стручњака Сета Моултона, ривалство у области високе војне технологије је трка, а Сједињене Америчке Државе је тренутно губе, а уједно губе и време.

Пентагон - Sputnik Србија
Пентагон купује макете совјетског оружја

Извештај групе наводи да би САД требало да се усредсреде на развој вештачке интелигенције. Као пример су дали „пројекат Менхетн“ из Другог светског рата, када су најбољи умови земље у војној индустрији и нуклеарној физици окупљени како би створили атомску бомбу.

Парламентарна група је предложила да се процени бар једна алтернатива вештачкој интелигенцији пре финансирања сваког већег војног програма. САД се позивају да воде процес стварања и ратификације глобалног договора о вештачкој интелигенцији у духу Женевске конвенције.

Међутим, постоје сумње у ефикасност таквог споразума, пошто сајбер технологије не стоје на располагању само државама, напомиње лист.

„Пентагон зна како да се носи са великим програмима као што су ловци или носачи авиона, али је мање способан да овлада новим технологијама које ће бити потребне у будућим конфликтима“, наводи се у извештају парламентарне групе. Представници америчког Министарства одбране су изјавили да ће радити на том проблему, додаје „Њујорк тајмс“. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала