Ја сам шовиниста! „Поносни момци“ у црно-жутим униформама о којима бруји планета 

© AP Photo / Noah BergerПрипадник групе "Поносни момци"
Припадник групе Поносни момци - Sputnik Србија
Пратите нас
„Поносни момци“ дошли су под највећу лупу јавности од када постоје. Након што је екстремно десничарска група поменута у дебати америчких председничких кандидата, њени лидери не скривају задовољство. Шта се о њима зна?

Aктуелни амерички председник и кандидат за нови мандат у Белој кући Доналд Трамп на удару је критика јер није јасно осудио екстремно десничарске групе.

Током прве дебате модератор Крис Валас упитао је Трампа да ли би директно осудио расистичке групе, а Бајден је тада споменуо „Поносне момке“.

„Поносни момци, повуците се и будите у приправности“, рекао је Трамп и изазвао бурне реакције.

Дан касније покушао је да се „извуче“, рекавши новинарима: „Не знам ко су ‘Поносни момци’. Ко год да су, треба да се повуку“.

Ко су „Поносни момци“?

Групу „Поносни момци“ основао je канадско-британски активиста и суоснивач магазина „Вајс“ Гејвин Мекинис 2016. године уочи председничких избора у САД. Он се убрзо повукао из организације.

Групи се прикључују искључиво мушкарци који себе описују као „западне шовинисте“. Углавном носе црно-жуте поло мајице и већином су белци.

Приликом придруживања групи полажу су заклетву која гласи: „Ја сам поносни западни шовиниста, одбијам да се извиним због стварања модерног света“.

Осим у САД, има их и у Канади, Аустралији и Великој Британији.

© AP Photo / Allison DinnerЧланови групе "Поносни момци"
Ја сам шовиниста! „Поносни момци“ у црно-жутим униформама о којима бруји планета  - Sputnik Србија
Чланови групе "Поносни момци"

Како их други виде?

„Поносни момци“ су од стране цивилних организација окарактерисани као група која промовише мржњу. Описују их као мизогину, исламофобну, трансфобну и антиимиграциону организацију. ФБИ их је 2018. године класификовао као „екстремистичку групу“.

Међутим, „Поносни момци”, себе не доживљају као расисте већ тврде да желе да се врате традиционалним „западним“ вредностима, а не одбацују ни елементе теорије завере о „белом геноциду“.

Чланови се залажу за право на ношење оружја, против су феминизма и родне равноправности.

Осуђују насиље али…

Иако „Поносни момци“ декларативно осуђују насиље, њихови чланови годинама учествују у насилним сукобима. Често се сукобљавају са припадницима „Антифе“, екстремно левичарске групе.

Они се изричито противе протестима покрета „Црни животи су важни". 

Протест Антифе у Портланду - Sputnik Србија
Разбијајте сад! „Антифа“ — оружје у рукама скривеног вође или савремени Робин Худ

Недавно су учествовали у насилним сукобима са антифашистима у Портланду, где већ месецима трају протести због полицијске бруталности и расизма.

Директор ФБИ Кристофер Вреј је изјавио да су расистичке групе у највећој мери одговорне за сукобе са смртним исходом који су се у последње време догодили у САД.

Љубав према Трампу

„Поносни момци“ не скривају да подржавају Трампа, присуствујући митинзима, а његове изјаве често заврше и као слогани на њиховим мајицама. На црвеним капама које често носе пише „Учините Америку поново великом", што је Трампова мантра.

Сада им је Трамп, свесно или несвесно, дао ветар у леђа, те је један од лидера „Поносних момака“ Енрике Тарио написао на Инстаграму да га је „обрадовало што их је председник поменуо у дебати“.

А колико је дебата донела њиховом „пробоју“ у јавност показује и графикон претраге имена групе на интернету последњих дана.

​Иначе, популарне друштвене мреже укинуле су све налоге „Поносних момака“ пре две године, а од тада су они интензивирали своје присуство на скуповима.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала