Макрон: Француска ће послати авион по новинаре „Монда“ рањене у Карабаху

© AP Photo / Francois MorЕмануел Макрон
Емануел Макрон - Sputnik Србија
Пратите нас
Француски председник Емануел Макрон изјавио је да ће по новинаре листа „Монд“, који су данас рањени у Нагорно-Карабаху, бити послат авион којим ће бити пребачени у Француску.
„Санитетски авион спреман је за полетање. Чинимо све да се на лицу места стабилизује стање рањених пре него што буду евакуисани“, рекао је Макрон, који је стигао на самит ЕУ у Бриселу.

Изразио је подршку новинару и фотографу „Монда“, који су рањени у Карабаху, као и целокупном колективу листа.

Истовремено, Макрон је истакао да Француска располаже информацијама да су се сиријски милитанти упутили у Нагорно-Карабах како би учествовали борбеним дејствима.

„Ситуација у Карабаху је сложена. Такође желим да јасно кажем да данас имамо информације које са поузданом сигурношћу указују на то да су милитанти џихадистичких група напустили војне операције у Сирији да би се придружили оружаним дејствима у Карабаху “, рекао је.

Како је рекао, то је „веома озбиљан и нов фактор“.

„О томе ћемо разговарати и овде на преговорима у ЕУ“, додао је он.

По доласку на самит ЕУ, он је рекао да је Европској унији потребан „енергичан дијалог“ са Русијом ради разговора о билатералним питањима и решавању међународних сукоба.

„Потребан нам је енергичан дијалог са Русијом, неопходно је да се води дијалог о нашим билатералним односима, као и да би се решиле многобројне кризе у зони нашег суседства“, рекао је Макрон, истакавши своје интензивне контакте са руским председником последњих дана о ситуацији у Белорусији и у Нагорно-Карабаху.

Француски лидер је додао да се договорио са руским и америчким колегом, Владимиром Путином и Доналдом Трампом да размењују све информације о ситуацији у Карабаху.

Раније је саопштено да су се новинари француског листа „Монд“ нашли под азербејџанском паљбом у граду Мартуни у Нагорно-Карабаху.

Председници Русије, Сједињених Америчких Држава и Француске усвојили су раније данас изјаву о ситуацији у Нагорно-Карабаху. Владимир Путин, Емануел Макрон и Доналд Трамп позвали су на хитно окончање борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Председници су позвали Азербејџан и Јерменију да без предуслова обнове преговоре о Нагорно-Карабаху.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала