Меморијал Надежде Петровић – од Мештровићевог Видовдана до „Карантина за птице“

© Спутњику уступио Предраг ЖивковићПлакат 30. Меморијала Надежде Петровић
Плакат 30. Меморијала Надежде Петровић - Sputnik Србија
Пратите нас
Jубиларни 30. Меморијал Надежде Петровић под називом „На југ, на југ! Идемо на југ!“ свечано ће бити отворен у суботу, 3. октобра, у 13 часова у уметничкој галерији „Надежда Петровић“ у Чачку.

Меморијал Надежде Петровић, најстарија и једна од најзначајнијих манифестација из области савремене визуелне уметности у Србији, ове године обележава 60 година постојања.

Овогодишњи селектор Меморијала проф. др Сарита Вујковић, директорка Музеја савремене уметности Републике Српске каже да ће „на великој изложби која ће обухватити готово цели град бити представљено 28 уметника и две уметничке групе“.

„Концепт изложбе везује се за живот, рад и модернистичке идеје наше најзначајније сликарке. Како је Надежда Петровић организовала прву југословенску сликарску колонију 1905. године у настојању да повеже уметнике из целе Југославије, тако смо ми данас укључили уметнике из целе бивше Југославије и из Бугарске“, каже селектор Меморијала.

Меморијал се одвија на 11 локација у Чачку, у шест уметничких галерија и пет јавних простора. Према речима селектора „сви галеријски простори су сигурна места“.

Поред уметничке галерије „Надежда Петровић“ која је централно и полазно место целе изложбе, значајна локација је и Дом културе града Чачка где је изложен „Фикус горостас“, који је „пратећи визуелни идентитет целе манифестације“.

„Тај ефемерни симбол града Чачка био је полазна тачка која нам је помогла да се гранањем повежу бројни уметници“, каже Сарита Вујковић.

Значајни радови налазе се на јавним локацијама, тако да ће у Римским термама уметница из Македоније Жанет Вангели имати звучну инсталацију, а на Римском тргу налази се рад хрватског уметника Далибора Мартиниса.

На платоу испред Дома културе биће велики шатор, односно Мештровићев Видовдански храм, српског уметника Радоша Антонијевића, који је урађен посебно за ову прилику.

У градском парку поставља се инсталација Владимира Перића Талента „Карантин за птице“ која говори о тренутној ситуацији у вези са корона вирусом и говори о нашем начину живљења и околини која нас окружује. Тај рад ће остати ту и по завршетку меморијала.

Јубиларни 30. Меморијал Надежде Петровић траје до 11. новембра.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала