Москва: Неодговорни поступци трећих страна у Нагорно-Карабаху воде даљој дестабилизацији

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да неодговорни поступци трећих страна у региону Нагорно-Карабаха могу да изазову даљу ескалацију и дестабилизацију и изван Кавказа. Било какве „ратничке“ изјаве трећих страна у вези с тим регионом су контрапродуктивне, истакла је она.

„У контексту драматичних догађаја у Нагорно-Карабаху сматрамо да су контрапродуктивне и неодговорне било какве ратничке изјаве и акције трећих страна које могу да подстакну даљу ескалацију што може довести до дестабилизације у Закавказју уз несагледиве последице“, упозорила је портпаролка на редовном брифингу за новинаре.

Она је додала да званична Москва позива на уздржаност обе стране у конфликту и истакла да решавање ситуације мирним путем нема алтернативу.

Ескалација у Нагорно Карабаху

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем прошле недеље. Две стране се међусобно оптужују за иницирање сукоба. Министарство одбране Азербејџана је 27. септембра саопштило да су Оружане снаге Јерменије гранатирале места на линији разграничења у Карабаху и да међу жртвама има цивила и војника. Према изјавама Министарства одбране Јерменије, Карабах је био подвргнут ваздушним и ракетним нападима. Јереван је тврдио да је Баку започео офанзиву у правцу Карабаха.

У непризнатој републици Нагорно-Карабах саопштили су да је неколико места, укључујући и главни град Степанакерт, подвргнуто артиљеријској паљби. Власти су позвале становништво да се сакрије, а касније су прогласиле ванредно стање и мобилизацију у Карабаху.

Конфликт у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија
Председници Русије, САД и Француске усвојили изјаву о Карабаху

Јерменија је такође прогласила ратно стање и објавила општу мобилизацију. Председник Азербејџана одобрио је увођење ратног стања у бројним градовима и регионима земље и полицијски час у земљи, а такође је објавио делимичну мобилизацију.

Низ држава, укључујући Русију и Француску, позвале су стране да на уздржаност. Турска је објавила да ће пружити Азербејџану сву потребну подршку у контексту новог заоштравања ситуације у Нагорно-Карабаху.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала