Новина у Ватикану: Зашто је папа Фрања одбио да се састане с Трамповим секретаром

© AFP 2023 / TIZIANA FABI Папа Фрања
Папа Фрања - Sputnik Србија
Пратите нас
Папа Фрања уноси новине у понашање Римокатоличке цркве. Као човек који потиче из Јужне Америке, он жели да Цркву врати на пут духовности, односно онога што је основна њена мисија – да се бави духовним здрављем народа. Са становишта Цркве, мудра је одлука да се током предизборне кампање папа не састаје ни са једним представником политичке странке.

Професор Факултета за међународну политику и безбедност др Илија Кајтез тако за Спутњик коментарише папа Фрањино одбијање састанка са државним секретаром САД Мајком Помпеом и додаје да је папин став очекиван, јер је Црква, као институција, успела да опстане вековима управо због тог што је одбијала да се сувише приближава политичким опцијама.

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаСтав папа Фрање – очекиван
Новина у Ватикану: Зашто је папа Фрања одбио да се састане с Трамповим секретаром - Sputnik Србија
Став папа Фрање – очекиван

Одбијање састанка у Ватикану – мудра одлука папе

Кајтез истиче да папа Фрања жели да има самосталност, односно духовни ауторитет, и да се одмакне од политике, а насупрот томе подсећа да је папа Јован Павле II био у чврстом савезништву са некадашњим председником САД Роналдом Реганом и тадашњим политичким гарнитурама и да је значајно утицао на политичка дешавања у свету, попут пада Берлинског зида.

„Треба подсетити на историјски преседан у Римокатоличкој цркви који се десио ових дана. Папа је наредио да један од кардинала који је ушао у мутне финансијске радње практично одступи. Све то је с идејом да се духовна профилација Римокатоличке цркве, колико је могуће, врати. Он је реформатор и жели да Црква игра истинску улогу, да буде верски и духовни ауторитет“, предочава Кајтез.

Јачање моралног ауторитета

Имајући у виду Помпеове оптужбе да је Римокатоличка црква угрозила свој „морални ауторитет” обновом споразума о именовању бискупа са Kином, Кајтез указује на то да је Црква одбијањем састанка тај ауторитет само ојачала, јер је папа показао да не дели та политичка и световна размишљања, већ да на то гледа са становишта вере.

© AP Photo / Mike SegarДржавни секретар САД Мајк Помпео
Новина у Ватикану: Зашто је папа Фрања одбио да се састане с Трамповим секретаром - Sputnik Србија
Државни секретар САД Мајк Помпео

„Одлика политичара је крајње прагматска. Они желе да све искористе, укључујући и цркву и њене ауторитете, све адуте који ће њима ићи у прилог. Зашто би папа стао на страну једне или друге опције у Америци када су с обе стране верници Римокатоличке цркве“, пита Кајтез.

Он предочава да папа не сме да буде пристрасан када су верници у питању и истиче да му мешање у политичке расправе никако није потребно.

„Најбољи могући начин да једна црква или вера изгуби достојанство, веродостојност и снагу је да се приклони одређеним политичким опцијама. Политика је пролазна, а вера у Господа је вечна“, закључује Кајтез.

Раније данас из Ватикана је саопштено да је захтев америчког државног секретара Мајка Помпеа за аудијенцију код папе Фрање одбијен због тога што папа не жели да се састаје са политичарима уочи избора.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала