Решење за туристичке агенције у понедељак?

© Tanjug / TANJA VALICДиректор асоцијације JУТА Александар Сеничић
Директор асоцијације JУТА Александар Сеничић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
До понедељка очекујемо да добијемо коначан став осигуравајућих кућа о проблему око издавања полиса осигурања туристичким агенцијама, изјавио је за директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије, Александар Сеничић.

Он објашњава да осигурање може да се издаје и месец дана уназад, тако да би агенције ако полисе добију и следеће недеље могле да покрију и период од 1. октобра, када остају без лиценци.

Данашњи дан је, према његовим речима, изгледао тако да су оне агенције чије полисе важе до 1. октобра радиле и данас и могле да склапају нове уговоре о путовањима, али од сутра ниједна више неће моћи да склапа уговоре.

„Агенције ће моћи да раде резервације за нека наредна путовања, али неће моћи да праве нове уговоре“, истиче Сеничић за Танјуг.

Он оцењује да јучерашњи договор у Министарству туризма према коме Удружење банака Србије треба да предложи процедуру за оперативно функционисање и евентуално активирање банкарских гаранција, која би била уграђена у нови Правилник о гаранцијама путовања, није ни добро ни коначно решење.

„Посебно није добро у овом тренутку, када агенције нису радиле око седам месеци и немају довољно промета ни прихода а банкарске гаранције би сигурно подразумевале огромна обезбеђења. Она би била већа и од самих износа гаранција и само пар великих агенција би у овом тренутку могло да их покрије“, наводи Сеничић.

Он истиче да то не би било праведно према малим агенцијама које раде дуго, раде поштено и немају огромне суме којима би покриле гаранције.

Данас је заседао и Управни одбор Јуте и између осталог апеловао на осигураваче да одговоре на предлог асоцијације агенција. Закључено је и да, када се формира ново Министарство туризма, треба мењати Правилник о гаранцијама, а касније и Закон о туризму.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала