Темпирана бомба: Како је могуће да бојлер експлодира

© Sputnik / Јелена ВучићевићБојлер
Бојлер - Sputnik Србија
Пратите нас
У стану у згради на Белим водама на Чукарици јутрос око 6 сати експлодирао је бојлер, при чему је повређено једанаесторо људи, од којих је троје деце. Како је дошло до такве експлозије и да ли је могла да се спречи говорио је инжењер електротехнике и сервисер бојлера са стажом од три деценије, Арсен Петровић.

Како је прецизирао, проблем је био у цевима у бојлеру.

„Принцип рада бојлера је такав да је то посуда којој је на дну грејач. Са десне стране улази хладна вода, а са леве је цев за топлу воду која иде до врха бојлера. То су по правилу увек биле металне цеви, док поједини произвођачи нису почели са пластификацијом тих цеви. Када су цевчице пластичне уместо водоотпорне, може да се деси да се пластика истопи и зачепи сигурносни вентил, што доводи до оваквих катастрофа. Са притиском у бојлеру расте и температура кључања воде, па већ са 9 бари притиска температура кључања је 160 степени. Ту је и много гаса, и такве експлозије су стравичне, руше све пред собом“, каже Арсен Петровић.

Он каже да је несумњиво до трагедије довела комбинација таквих пластичних цевчица уз чињеницу да је бојлер дуго радио.

„Тај бојлер је сигурно радио преко 20 сати и несумњиво је и испуштао неке звуке упозорења када га је требало искључити, али очито станари нису чули“, изјавио је сервисер за Блиц.

На наше питање да ли можда и начин одржавања бојлера може да допринесе томе, одговара:

„Нема шта да се одржава бојлер. Ја сам један од ретких мајстора који не саветује чишћење каменца, али стојим иза тога. Каменац се чисти када грејач оде, пре тога нема потребе, то је чисто мамљење пара“, тврди овај сервисер.

Бојлер увек гасити пре купања, а палити по потреби

Међутим, он истиче и да је изузетно битно да бојлер ради само по потреби, како због сигурности, тако и због уштеде.

„Мајстори данас кажу да је боље да бојлер ради стално, наводно због уштеде. То је глупост. Најбоље је да се бојлер пали само по потреби, а изузетно је важно да га гасите увек пред купање. Ни случајно се не купати са упаљеним бојлером. Само ја сам у својој каријери до сада чуо за неких 300 случајева људи који су гинули због купања са упаљеним бојлером“, апелује Петровић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала