Вакцине против короне засноване на новим платформама треба испитати на могуће дугорочне последице

© REUTERS / MARCO BELLOИспитивање вакцине против вируса корона на добровољцима у Америци
Испитивање вакцине против вируса корона на добровољцима у Америци - Sputnik Србија
Пратите нас
Вакцине против ковида-19 које су засноване на новим платформама, као што су мРНК или аденовирусни вектор мајмуна, требало би да буду испитане на могуће дугорочне последице чак и ако прођу фазу три клиничког тестирања, рекао је Сергеј Царенко, заменик начелника за анестезилогију и реанимацију у Болници број 52 у Москви.

Царенко је то казао пошто је Америчка администрација за лекове и храну (ФДА) проширила безбедносна испитивања у вези са вакцином коју прави „АстраЗенека“.

Професор Царенко је указао на ризик повезан са начином на који се развија ова вакцина, указујући на недавне инциденте.

Лаборант испитује вакцину против ковида 19 у Центру за епидемиологију и микробиологију Гамалеја  - Sputnik Србија
Други случај неуролошке болести „зауставио“ британско-шведског произвођача вакцине у Америци

„Годишња инциденца трансверзалног мијелитиса је од 1,34 до 4,6 случајева на милион. Могућност да се догоде два случаја те неуролошке болести као што се догодило приликом тестирања вакцине „АстраЗенеке“ је мања од 1 напрема 22.000, односно 0,00495 одсто“, рекао је Царенко и подвукао да је руска вакцина „Спутњик V“ заснована на испробаној и доказаној платформи хуманог аденовируса.

Испитивања вакцине „АстраЗенеке“ настављена су после прекида у Великој Британији и другим земљама, али САД до сада нису давале одобрење за то.

Раније је Ројтерс објавио, позивајући се на незваничне изворе, да је ФДА проширила своју истрагу о могућим нежељеним дејствима те вакцине, пошто су тестирања у Британији обустављена јер су двоје испитаника оболели од неуролошких болести.

Вакцина „Спутњик V“, коју је развио истраживачки центар „Гамалеј“, регистрована је 11. августа одобрењем руског Министарства здравља и тако постала прва регистрована вакцина у свету. Тренутно је та вакцина у фази три клиничког тестирања.

Вакцина „АстраЗенеке“ заснована је на аденовирус-вектору шимпанзе и развија се у сарадњи са Универзитетом Оксфорд и тренутно је у трећој фази клиничког тестирања, последњој пре него што се подаци о безбедности и ефикасности предају на одобрење за употребу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала