Вучић: Одлука ЕУ није против Србије

Пратите нас
Председник Александар Вучић изјавио је да земље чланице ЕУ при одлучивању о променама на "зеленој листи" за путовања нису одлучивале само о Србији, већ о свим трећим земљама које нису чланице ЕУ, те да та одлука није упућена против Србије.

Он каже да су резултати Србије у области борбе против корона вируса неспорни и неупитни и да то знају сви и у ЕУ и САД.

"Сви знају да имамо убедљиво најбољу криву, али нису донели одлуку, јер имају ужасну ситуацију у својим земљама", рекао је Вучић поводом одлуке ЕУ да не "дигне рампу" за српске грађане.

Земље чланице ЕУ нису јуче мењале листу трећих земља за које не важе рестрикције за улазак у ЕУ, тако да ће ограничења за путовања грађана Србије наставити да важе и у првој половини октобра.

"Та одлука је ''ан женерал'', а не против Србије", рекао је Вучић новинарима у Београду.

"Код нас се, из мени непознатих разлога, води кампања против ЕУ, коју не разумем сасвим, јер они нису одлучивали о Србији, већ о свим земљама које нису чланице ЕУ, а нису могли да се договоре ни о чланицама ЕУ, а камоли о трећим земаљама", рекао је Вучић, одговарајући на новинарска питања.

Он је навео да су у свим земљама ЕУ тешка ситуација.

"Што би се бавили једном појединачном земљом, кад морају да одбију пет других", рекао је Вучић.

Улажемо у здравство,а како је у здравству - тако је у држави

Србија једна од најбезбедијих земаља, међу три у целој Европи по питању ковида 19 и најбезбеднија је у региону, са најмање заражеих на 100.000 становника, истакао је председник Алексаднар Вучић и навео да Србија значајно улаже у здравствени систем, јер у савременом свету важи да - какав је здравственим систем, таква је ситуација у држави.

Вучић је поручио да је држава у време када су људи помислили да се приближавамо крају пандемије одлучила да изгради ковид, али мултифункционалну болницу у Земуну, јер је најважнија брига о животу грађана и додатно оснаживања здравствених капацитета.

Он је, након обиласка радова на изградњи ковид болнице у Земуну, истакао да ће то били не само ковид, већ мултифункционална болница, која мора да буде готова до 1. децембра, како би помогла у решавању проблема са опаком болешћу.

Вучић је пренео да у истом темпу теку радови у Крушевцу, на два пута мањој ковид болници, која ће бити од великог значаја за Расински, Шумадијски, Рашки, па и део Топличког, Нишавсог и Моравичког округа.

"Показало се да смо упркос свим тешкоћама и разарању здравственог система, без улагања деценијама, успели да полако, постепено подижемо здравствене капацитете... То су на стотине милиона евра. Огроман новац држава улаже у здравствену инфарструктуру, јер је у савременом свету здравство и заштита живота од највећег значаја. Какав вам је здравствени систем, таква је ситуација у држави", рекао је Вучић.

Истакао је да је ситуација са ковидом 19 у Србији тренутно повољна, али да нас чекају тешка јесен и зима.

"Имамо огроман страх и важно је да будемо дисциплиновани и да покушамо да спречимо тешке последице на јесен и на зиму", рекао је Вучић.

Он је изразио задовољство што на изградњи болнице раде домаћи извођачи, свакодневно око 400 људи.

Подсетио је на то да је систем у априлу, у јуну и јулу био на ивици пуцања, када су све болнице биле пуне, додајући да се и у томе види значај нових болница које се граде.

Захвалио је свим лекарима, здравственим радницима, што брину о људима и обављају најтези посао.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала