ЕУ запретила санкцијама Турској

© Фото : PixabayЗаставе Турске и ЕУ
Заставе Турске и ЕУ - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидери ЕУ поручили су Анкари да ће искористити све инструменте и расположиве опције у случају поновних једностраних акција Турске или провокација које крше међународно право, а како би одбранили своје интересе и интересе држава чланица.

Лидери ЕУ су на самиту у Бриселу поновили своју пуну солидарност са Грчком и Кипром и позвали Турску да се у региону Источног Медитерана уздржи једностраних радњи које су у „супротност са интересима ЕУ и које крше међународно право и суверена права држава чланица ЕУ“.

Турска је позвана да се са Кипром укључи у дијалог у циљу решавања свих међусобних поморских спорова, али и да под покровитељством УН настави преговоре о решавању кипарског проблема.

„Под условом да се наставе конструктивни напори да се зауставе илегалне активности у односу на Грчку и Кипар, Европски савет се сложио да покрене позитивну политичку агенду ЕУ-Турска са посебним нагласком на модернизацију Царинске уније и олакшавање трговине, контаката са људима, дијалога на високом нивоу, наставка сарадње по питањима миграција“, наводи се у закључцима са самита ЕУ лидера.

Европски савет упутио је и позив за мултилатералну конференцију о источном Медитерану која би требало да се бави питањима поморског разграничења, сигурности, енергетике, миграција и економске сарадње, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала