Јереван спреман да сарађује са ОЕБС-ом о Карабаху

CC BY 4.0 / Wikipedia / Tobias1984 / Зграда Министарства спољних послова Јерменије у Јеревану
Зграда Министарства спољних послова Јерменије у Јеревану - Sputnik Србија
Пратите нас
Јереван је спреман да сарађује са Минском групом ОЕБС-а на обнављању прекида ватре у Карабаху, наводи се у саопштењу јерменског Министарства спољних послова.
„Јерменија се и даље придржава мирног решавања сукоба у Нагорно-Карабаху. Наставићемо да се одлучно одупиремо агресији на Арцах, док ћемо истовремено бити спремни да сарађујемо са копредседавајућима Минске групе ОЕБС-а на обнављању режима прекида ватре, успостављеног 1994-1995“, наводи се у саопштењу Министарства.

Министарство је навело да Јереван доследно одбацује и осуђује примену силе или претњу од ње, као и умешаност Турске у борбена дејства против Јерменије и Карабаха.

„Удружена агресивна дејства Азербејџана и Турске и умешаност страних терориста подривају регионалну безбедност и мир, значајно повећавајући претњу ратом великих размера. Агресија против Арцаха (Карабаха) мора се одмах прекинути“, истиче се у саопштењу.

Такође се додаје да Јереван поздравља осуду употребе силе у зони сукоба у Карабаху од стране председника Русије, Сједињених Америчких Држава и Француске Владимира Путина, Доналда Трампа и Емануела Макрона.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио је раније да су на састанку Владимира Путина и сталних чланова Савета безбедности Русије његови учесници истакли „крајњу опасност“ у Нагорно-Карабаху „повезану са пребацивањем милитаната из Сирије и Либије“.

Раније су лидери Русије, Сједињених Америчких Држава и Француске – копредседавајућих земаља Минске групе ОЕБС-а – позвали на хитан прекид борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Председници Владимир Путин, Доналд Трамп и Емануел Макрон позвали су Јереван и Баку да се обавежу да ће наставити безусловне преговоре.

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

Пратите на Спутњику најновије информације о сукобима у Нагорно-Карабаху.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала