Јерменски премијер: Не може бити примирја док Турска не буде уклоњена из јужног Кавказа

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПремијер Јерменије Никол Пашињан
Премијер Јерменије Никол Пашињан - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Јерменије Никол Пашињан каже да Турска директно учествује у борбеним дејствима у Нагорно-Карабаху. Према његовим речима, примирја не може бити док Турска не буде избачена из региона јужног Каваказа.

Пашињан је у интервјуу за канадски лист „Глоуб“ рекао и да савезници Турске у НАТО треба да објасне зашто турски авиони Ф-16 отварају ватру у Карабаху и убијају цивиле.

Према његовим речима, оружане снаге Турске директно учествују у борбеним дејствима у Карабаху, као и да се „терористи с Блиског истока пребачени у регион боре на страни Азербејџана а под покровитељством Турске“.

„Како било ко може да предлаже Јерменији да без заштите остави становништво Нагорно-Карабаха да се суочи са терористима и екстремистима. Примирје је могуће само ако Турска буде избачена са Јужног Кавказа“, рекао је јерменски премијер.

Он је у интервју рекао и да поздравља позив за прекид ватре који су упутили председници Русије, САД и Француске, али и да осуђује став турског председника Реџепа Тајипа Ердогана који је тај позив одбацио.

Премијер је додао и да подржава стални контакт са Русијом а да, према његовом мишљењу, понашање Турске „представља проблем за целу међународну заједницу“.

Подсетимо, ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала