Јутарњи лист: Хрватска ће рећи не Америци

© AP Photo / Elvir TabakovicЧовек поставља застев Хрватске и САД на бандеру
Човек поставља застев Хрватске и САД на бандеру - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Хрватска на данашњем састанку с америчким државним секретаром Мајком Помпеом у Дубровнику, неће потписати заједничку декларацију са САД о безбедности коришћења 5Г мреже, усмерену против кинеског Хуавеја.

Како наводи Јутарњи лист, уместо потписивања заједничке декларације, Хрватска ће заузети став као и Италија и само примити на знање америчке сугестије о тзв. штетности коришћења кинеске технологије.

Главне две теме које су окосница његове посете, кажу нам саговорници из дипломатских извора, су избегавање двоструког опорезивања и укидање виза за хрватске држављане који путују у САД-а, а хрватска страна уверава да потписивање декларације није ни било у плану, нити је то америчка страна неметала. Хрватска очекује да ће Помпео у Дубровнику објавити да су се стекли услови за укидање виза и за двоструко опорезивање између две државе, што је посебно значајно за ИТ сектор.

Хрватска балансира између Кине и САД-а

С друге стране, шеф Трампове дипломатије нешто пре америчких избора стиже у Хрватску након посета Грчкој и Италији, раније је у августу посетио Пољску, Чешку, Словенију и Аустрију и свугде покушава да увери чланице Европске уније да не користе технологију кинеског дива Хуавеја при изградњи 5Г мреже. Словенија је, на пример, потписала декларацију о сигурном коришћењу 5Г мреже, у којој се не спомиње експлицитно Хуавеј као „забрањена компанија”, али је јасно на шта циља Трампова администрација.

Декларација предвиђа сигурносну проверу корпорација које нуде 5Г технологију, транспарентност њихове власничке структуре, поштују ли право интелектуалног власништва и законе везане за транспарентност корпоративног управљања.

Сличну изјаву потписало је неколико европских држава. Хрватска ће, како сазнаје Јутарњи лист, заузети сличан став као и Италија. Помпео је тамо позвао италијанску владу да „пажљиво размотри ризике које за националну сигурност и приватност грађана представљају технолошке компаније повезане с Комунистичком партијом Кине”. САД, наиме, тврди да 5Г технологија коју развија Хуавеј служи кинеској влади за шпијунирање, што кинеске власти, а и сам Хуавеј оштро одбацују. Рим је обећао да ће бити на опрезу када буде развијао 5Г технологију, али изјаву нису потписали.

„Ниједног тренутка у припреми посете није било речи о потписивању изјаве већ су полазишне тачке биле визе и порези. Но, ми смо свесни тога и водимо рачуна о сигурности 5Г мреже, уосталом и на нивоу ЕУ припрема се регулатива којом ће се осигурати провера свих страних улагања“, каже нам један дипломата.

Дакле, Хрватска ће, каже други саговорник, америчку сугестију примити с „озбиљним интересом”, али даље од тога се неће ићи.

УК, Чешка, Данска, Естонија, Летонија, Пољска, Румунија, Шведска, Словенија, Француска, Грчка, Израел, Албанија, Аустралија, Канада, Норвешка, Јапан и Вијетнам државе су које су или забраниле Хуавеју изградњу мреже у својим државама, ограничили даљи развој или потписале заједничку изјаву с САД-ом око сигурности коришћења 5Г мреже, но Хрватска се одлучила за блажи приступ тој теми. Не треба, наиме, заборавити да једна од највећих кинеских грађевинских компанија гради Пељешки мост, а Хрватска је и део иницијативе Кина+17, па покушава балансирати између двеју светских сила.

Милановићев напад на Трампа

С америчким шефом дипломације у Дубровнику ће разговарати премијер Андреј Пленковић, министар спољних послова Гордан Грлић Радман, те министар обране Марио Баножић.

На дневном реду наћи ће се и тема о куповини војних хеликоптера. Хрватска страна требала би да се захвали на америчкој понуди и рећи како ће се она евалуирати у оквиру конкурентног процеса.

На столу ће бити и теме о ситуацији у регији, с посебним нагласком на БиХ и питање положаја тамошњих Хрвата, посебно с обзиром на 25. годишњицу Дејтона. На ту тему разговараће се о промени изборног закона, а САД ће се подстаћи да се снажније ангажује у регији.

Биће разговора о и изградњи ЛНГ терминала на Крку, што је и амерички стратешки интерес како би Европу снабдевали америчким, а не руским плином.

На састанку с Помпеом неће бити председник Зоран Милановић који се јуче и прекјуче обрушио на Трампову администрацију. С дипломатске бербе на којој је био и амерички велепосланик поручио је како Трамп „хушка, подстиче на мржњу и како је упропастио положај САД-у свету”.

„Амерички државни секретар нема времена да дође у Загреб. Мене тамо нико није звао и искрено боље што није“, прокоментарисао је Милановић, и додао како САД показују интерес за Хрватску два дана пре избора.

Јуче је пак изјавио како Помпео долази „да проба увалити“ Хрватској америчке авионе.

Један ХДЗ-ов искусни дипломата такав председников иступ назива неуобичајеним и заправо скандалозним.

„Тотално је неуобичајено тако говорити о председнику пријатељске државе без обзира какав он био. То је неприхватљиво и скандалозно. Један страни дипломата ми је рекао како је такво понашање невиђено у једној држави Европске уније“, коментира овај дипломат.

Премијер Андреј Пленковић јуче је у Бриселу коментарисао председникове изјаве, поручивши како је Помпео на турнеји у ЕУ и долази у Хрватску, као и у Италију, те Грчку.

„То је нормалан дијалог. Што се тиче набавке борбених авиона подсећам да смо понудили канцеларији председника да делегирају свог представника у Одбор за одабир борбеног авиона. Он је одбио да учествује, па тако доживљавам било који његов коментар на ту тему“, рекао је Пленковић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала