Кинези клонирали Шангај – савршенији од оригинала /видео/

CC0 / Unsplash/Li Yang / Шангај - град-домаћин Светског првенства у кошарци
Шангај - град-домаћин Светског првенства у кошарци - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Технолошка компанија из Пекинга креирала је виртуелног клона највећег кинеског града, који је савршенији од оригинала.

Покривајући готово 4.000 квадратних километара, уз помоћ „Анрил енџина“ и података са сателита, дронова и сензора у стварном Шангају, направљена је дигитална реплика града која би ускоро могла да са невероватном прецизношћу симулира догађаје из будућности.

Екстремни успон технологије током последњих деценија има велики утицај на то како обликујемо градове.

Суочени са бројним изазовима, попут огромног раста становништва, климатских промена и пандемије, градови се све више ослањају на дигиталне технологије у циљу напредовања и решавања проблема.

Али, „дигитални близанци“ подижу ствари на други ниво.

Шангај и „Анрил енџин“

Програмери су уз помоћ „Анрил енџина“ креирали комплетан виртуелни модел највећег кинеског града.

„Дигитални близанац“ је дигитална реплика физичког ентитета који међусобно комуницирају. Ови модели су прецизни виртуелни прикази физичких добара који се континуирано ажурирају и могу покрити било шта, од једног малог елемента зграде до читавог града.

То је оно што програмери из компаније „51 свет“ из Пекинга увелико раде са Шангајем. Тим је уз помоћ „Анрил енџина“, креирао комплетан виртуелни модел највећег кинеског града - који се простире на површини од преко 3.750 квадратних километара.

Иако ниво детаља варира у зависности од модела, више од 20 знаменитих објеката, укључујући познате зграде као што су Ориентал перл и Шангајска кула, креирани су са посебном пажњом.

Пројекција стварности

Њихова намера је да овај модел претворе у дигиталног близанца, односно у виртуелни одраз живог града који се континуирано ажурира у реалном времену док прикупља податке преко географског информативног система (ГИС), сателита, дронова и других извора.

То кориснику може да омогући даљинско управљање системима зграде, надгледање протока саобраћаја или да грађанима покажу како ће се понашати нови пројекат на датој локацији.

Са дигиталним близанцима, дизајнери могу представити идеје у живом градском окружењу, пре него што се изграде, а одлуке о, на пример, месту постављања аутобуске станице до величине новог стамбеног насеља, могу се донети знајући унапред какви ће ефекти уследити.

Као у видео-игри

Да би се оптимизовала ефикасност рендеровања у реалном времену, цела симулација Шангаја подељена је на сегменте од два квадратна километра.

Објекти којима се приближавате појављују се детаљније, приказујући рефлексије околине, сенке на површинама и као и реалне ефекте сенчења у складу са временским приликама. Отприлике као да играте „Фортнајт“ који је такође урађен у „Анрил енџину“, преноси Б 92.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала