Корона у Москви: Ђаке шаљу на распуст, запослене на ”удаљонку”

© Sputnik / Оливера ИкодиновићГрађани Москве држе физичку дистанцу
Грађани Москве држе физичку дистанцу - Sputnik Србија
Пратите нас
У Москви се поново бележи раст броја оболелих од вируса корона. Иако бројке нису драматичне, московске власти предузимају све неопходне мере за заштиту здравља грађана - тако су ђаци послати на непланирани распуст, велики број запослених се враћа на рад од куће (популарно назван ”удаљонка”).

Старијим Московљанима се препоручује да без преке потребе не излазе напоље.

Држећи се принципа: „Боље спречити него лечити“, градоначелник Москве Сергеј Собјанин обавезао је послодавце да 30 до 50 одсто запослених „пребаце“ на рад од куће, а такође и све раднике са хроничним болестима и старије од 65 година. Овај пропис ће важити од 5. до 28. октобра. Једини изузетак од овог правила су запослени чије је присуство на радном месту неопходно за несметано функционисање фирме.

Захтеви за прелазак на рад од куће не односе се на медицинске установе, предузећа у области одбране, „Росатом“, „Роскосмос“ и неке друге стратешке индустрије.

Поред тога, Собјанин је објавио и двонедељни распуст за ђаке у свим московским школама, а повратак у школске клупе након 19. октобра зависиће од развоја епидемиолошке ситуације.

Андријана Илић, Српкиња чији син похађа трећи разред основне школе у Москви, рекла је за Спутњик да су још средином септембра ђаци вакцинисани против грипа, а да је од почетка школске године родитељима забрањен улазак у школу како би се спречио ризик ширења заразе.

„Вакцинација је била добровољна. Kaкоје у међувремену дошло до наглог пораста оболелих у Москви, а по препоруци надлежних деца која су имала макар и најмање симптоме прехладе остајала су код куће. У одељењу мог сина има 27 ђака, али око половине њих последњих дана није долазило у школу… У једном тренутку, у медијима су се појавиле спекулације да ће деца поново пратити наставу у онлајн режиму, али нам је стигло обавештење из школе да за сада таквих планова нема“, рекла је Илићева.

Поред тога, нове мере градских власти се односе и на старије од 65 година - њима се препоручује да остану код куће, али им се не забрањује шетња или бављење спортом на свежем ваздуху.

Да би се смањила потреба старијих људи да иду у болнице, где постоји висок ризик од заразе корона вирусом, понуђено им је да користе телемедицинске услуге.

Бројке скачу, време је за опрез

У Русији се у последња 24 сата број новооболелих од ковида-19 попео на 9.412, а главно жариште је и даље руска престоници, где је до сад укупно тестирано више од 8,3 милиона људи. Ако је летос у Москви бројка пала и на 500-600 новооболелих, последњих дана се бележи скок од преко 2.000 новозаражених на дневном нивоу.

"Значајног раста нема. Опасно је повећање када се број откривених случајева удвостручава сваког дана. Сада тога нема, па нема ничег страшног, нити панике. Међутим, неопходно је ограничити контакте како би овај нови пик почео да пада, а тиме ће се обезбедити и довољан број кревета у болницама за интензивну негу за најтеже пацијенте, јер је важно да спасавамо животе. То јест, сада је главна бројка - показатељ смртности. Ако стопа смртности не расте, онда је све у реду “, наводи Владислав Жемчугов, доктор медицинских наука, имунолог и специјалиста за инфективне болести.

Међутим, градоначелник Москве сматра да је ситуација са пандемијом у главном граду Русије на „ивици критичног“ и не искључује могућност да ће морати да се предузму још оштрије мере, ако се не заустави пораст оболелих и број хоспитализација.

Спас је у превентивним мерама

Лекари указују на то да је ситуацију могуће стабилизовати ако се грађани буду придржавали превентивних мера и препорука које се тичу ношења заштитних маски и рукавица, и ако буду држали физичку дистанцу, а масовна окупљања избегавају.

„Што се тиче мера, све мере изолације су сада корисне. На пример, из тог разлога је уведен школски распуст, јер деца сада преносе клице. Друго, рад од куће за запослене је такође добро решење. Људи би требало да избегавају гужве у превозу, већа окупљања, посебно у канцеларијама, где седе као у ћелијама. Свакако је неопходно пребацити половину или три четвртине запослених на рад од куће и Собјанин је то већ покренуо“, рекао је доктор Жемчугов.

Све нове мере су уведене и са идејом да се смањи проток људи у градском саобраћају, али градске власти наводе да се то за сада није догодило. Поред тога, проблем нису само гужве, него и чињеница да су се Московљани опустили, па многи не носе заштитне маске у превозу и затвореним просторијама, иако се у бројним тржним центрима и прехрамбеним продавницама маске и рукавице деле бесплатно. Свуда су постављени и дозатори са антисептичким средствима, обележена су места за држање физичке дистанце, а преко разгласа се на свим јавним местима апелује на грађане да поштују превентивне мере.

У метроу је чак организована и акција награђивања грађана који поштују препоручене мере, па је неколико десетина хиљада Московљана који носе маске и рукавице од московског „Метрополитена“ добило поклоне – дуксерице, мајице, заштитне маске, качкете и карте за превоз.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала