Лозничани не дају плодну земљу странцима за рудник /видео/

© Фото : Спутњику уступио Мирослав МијатовићПротест Лозничана против рудника покретања рудника литијума
Протест Лозничана против рудника покретања рудника литијума - Sputnik Србија
Пратите нас
Грађани Лознице побунили су се против покретања рудника литијума надомак тог града и организовали протест испред просторија компаније „Рио Тинто“. Затражили су хитно обустављање свих активности које се односе на изградњу рудника јадарита и одустајање од пројекта експлоатације литијума.

За њих је проблем то што не знају како ће изгледати флотација руде, како ће се и где депоновати јаловина из рудника и какав ће то утицај имати на животну средину, а изражавају бојазан да ће бити штетан и по околину и здравље.

Протест су организовали неформално удружење грађана за заштиту Горњег Јадра и Подрињски анти корупцијски тим (ПАКТ).

Не желе да изгубе плодну земљу

Мирослав Мијатовић из ПАКТ-а рекао је за Спутњик да је то само први протест да ће их бити још, јер им је здравље деце битније од било каквог „вештачког економског напретка“.

Наводи да је „Рио Тинто“ дошао у Србију са „дугом традицијом кршења људских права и нарушавања животне средине“.

Оцењује да ће се отварањем рудника затворити живот у Горњем Јадру, да ће се отворити нискоквалификована радна места, а изгубити плодна земља.

© Фото : Спутњику уступио Мирослав МијатовићОрганизатори најављују наставак протеста јер им је здравље деце битније од било каквог „вештачког економског напретка“.
Лозничани не дају плодну земљу странцима за рудник /видео/ - Sputnik Србија
Организатори најављују наставак протеста јер им је здравље деце битније од било каквог „вештачког економског напретка“.

Према његовим речима, потенцијална опасност од еколошког акцидента много је већа од локалног и последице се могу осетити у кругу од 150 километара, што значи да није само угрожена Лозница него и Шабац и Београд.

Наводи да је у протеклих неколико година Рударско геолошки факултет приходовао од „Рио Тинта“ 100 милиона и 500 хиљада динара, машински факултет 12 милиона, грађевински 10, а Завод за јавно здравље Београд 13,1 милион динара и да због тога траже да међународне референтне институције ураде ревизију свих до сада урађених студија, јер народ не може да верује институцијама које плаћа „Рио Тинто“.

Организатори протеста као најважнији захтев износе спровођење референдума грађана о томе да ли су за или против рудника.

„Грађани морају да се питају да ли желе или не желе рудник и под којим условима“, рекао је Мијатовић.

”Рио тинто” уложио пола милијарде

Рударска компанија, „Рио тинто“, чије је седиште у Лондону, у Србији је присутна од 2007. године.

Рудник - Sputnik Србија
Нови европски фронт у економској бици са Азијом водиће се на Балкану: Србија лежи на огромном богатству

„Рио тинто“ је у јулу 2017. године са Владом Србије потписао Меморандум о разумевању о пројекту развоја лежишта литијума и бора „Јадар“, средином прошле године је најавио да ће за четири године почети да експлоатише литијум. Према плану, до краја ове године би требало да буде завршена студија о изводљивости тог пројекта.

„Рио Тинто“ је до сада уложио скоро пола милиона долара у истраживање.

По писању „Блумберга“, процењене резерве литијума у Србији су највеће у Европи и прелиминарна истраживања наговештавају да би га могло бити 200 милиона тона. Амерички Геолошки институт спекулише да је у питању чак милион тона литијума.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала