„Најопаснији тренутак у САД“: Обезглављена власт, лекари брину за Трампа, тресу се берзе…

© AP Photo / Evan VucciПредседник САД Доналд Трамп
Председник САД Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Вест да је амерички председник Доналд Трамп заражен Ковидом-19 и да је у изолацији у свом дому одјекнула је као бомба. Светски званичници председнику САД и првој дами пожелели су брз опоравак, а стручњаци из многих области процењују ризике новонастале ситуације и упозоравају.

Осим Доналда и Меланије Трамп, вирусом корона заражена је и саветница у Белој кући Хоуп Хикс, што је отворило низ питања о контактима које су они остварили претходних дана.

Ко је с ким био у контакту?

Амерички медији наводе да је Хикс недавно била у контакту са Иванком Трамп, Џаредом Кушнером, Рудијем Ђулијанијем, Доналдом Трампом Млађим, Тифани Трамп, Кимберли Гилфојл…

Џо Бајден, Трампов противкандидат на предстојећим председничким изборима, требало би да се тестира на вирус корона, сматрају многи, јер не пре неколико дана учествовао у дебати са актуелним шефом Беле куће.

„Гардијан“ наводи да су потпредседник САД Мајк Пенс и његова супруга Карен председнику и првој дами послали „љубав и молитве“, али да нису рекли јесу ли се и сами тестирали на вирус, нити да ли иду у изолацију. Пенс и Трамп су у понедељак били у контакту у Белој кући.

„Можда најопаснији тренутак с којим се америчка влада сусрела“

Светска здравствена организација наводи да је потребно у просеку пет до шест дана да особа након заразе вирусом корона почне да показује симптоме, али да је могуће да се симптоми појаве у року од 14 дана. „Гардијан“ пише да је Хикс према свему судећи оболела у среду, односно да се тог дана почела осећати лоше.

Према америчким законима, ако председник САД  из неког разлога не може обављати своју дужност, преузима је потпредседник. У случају да је ни он не може обављати, следећи по реду је председник Представничког дома Конгреса, а ту дужност тренутно обавља Ненси Пелоси из редова Демократа.

Медицински аналитичар Си-Ен-Ена др Џонатан Рејнер рекао је у четвртак да би Пелоси требало да буде у изолацији у случају да Трамп и Пенс оболе од вируса корона.

Медији подсећају да је портпаролка Беле куће Кајли Макинани у јулу рекла да се Трампова влада не припрема за могућност да Пелоси преузме дужност председнице. 

Доналд Трамп - Sputnik Србија
Трамп признао: Направио сам грешку у вези са короном

Аналитичарка за националну безбедност Саманта Виноград рекла је да ова ситуација „црвено упозорење“ с обзиром на то шта би се све потенцијално могло догодити.

„Ово је можда најопаснији тренутак с којим се америчка влада сусрела. Председник Трамп болује од смртоносног вируса и мора ићи у карантин. Не може у потпуности извршавати своје дужности", навела је Виноград.

Она је додала да је логично због Трампових свакодневних контаката са својим сарадницима да су други високорангирани званичници унутар национално-безбедносног апарата можда такође заражени вирусом корона.

„У најбољем случају, ни они неће моћи да извршавају своје дужности. Америчка влада је невероватно рањива у овом тренутку, немамо пуни састав на располагању и то значи да у функционисању националне безбедности има рупа због ове дијагнозе (председника Трампа)."

Шта кажу лекари?

Трампов лекар Шон Конли изјавио је да се председник и његова супруга осећају добро и да ће остати у Белој кући док не оздраве.

„Председник и прва дама су у овом тренутку добро и планирају да остану код куће у Белој кући током свог опоравка. Медицински тим Беле куће и ја ћемо будно пазити. Ценим подршку коју пружају неки од највећих медицинских стручњака и институција наше земље. Будите уверени да очекујем да председник настави да обавља своје дужности без ометања док се опоравља“, наводи се у Конлијевој изјави коју је објавила Бела кућа.

Аустралијски стручњак за вирус корона Норман Сван тврди да се стопа смртности која прети гојазној особи старој 74 године креће између седам и 18 посто, док др Бери Диксон, стручњак на пољу интензивне неге из болнице Сент Винсент у Мелбурну тврди да би се ризик од смртног страдања повећао уколико се развије упала плућа,  посебно код болесника старијих од 65 година и оних који имају кардиоваскуларне болести.

„Кључни фактори ризика за Трампа за које знамо су његова старосна доб и чињеница да има прекомерну телесну тежину, а то су фактори високог ризика, додао је Диксон.
Потрес на берзама, падају деонице

Вест о Трамповом позитивном тесту на Ковид-19 уздрмала је и америчко тржиште капитала, јавља Би-Би-Си. Очекује се да ће три водећа америчка берзанска индекса пасти око 1,5 одсто кад почне трговање. На азијским берзама су данас цене деоница пале, као и амерички термински индекси.

На европским берзама забележен је пад цена деоница након објаве да је амерички председник позитиван на Ковид-19. Пад цена деоница забележен је на водећим берзама у Великој Британији, Немачкој и Француској.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала