Опера на улицама Београда - канцоне и арије за случајне пролазнике

© Фото : Народно позориштеОпера у вашем крају
Опера у вашем крају - Sputnik Србија
Пратите нас
Народно позориште у Београду покренуло је крајем прошле сезоне пројекат амбијенталних концерта на отвореном под називом „Опера у вашем крају" у ком публика постају - случајни пролазници.

Арије под прозорима и на улицама Београда

Опера у вашем крају“, програм камерних концерата у којима учествују солисти, пијанисти и чланови Оркестра Опере, изводиће се на различитим локацијама престонице. Да је реализација ове идеје много више од пркоса корони, потврђују уметници који, осим потребе да раде и стварају, намеравају и да оперу још више приближе публици. Захваљујући аријама које ће одјекивати Београдом, и они најудаљени од ове музике, биће изложени њеном уметничком дејству.

„Опера живи у сваком крају, не само у граду. Она се пева и слуша на планини, на селу, на мору, свуда“, каже за Спутњик сопран Народног позоришта Александра Стаменковић, једна од учесница овог музичког београдског спектакла.

Наступи на прометним местима

Током шест месеци опера је утихнула - публика је није слушала, уметници је нису изводили. У жељи да се што пре врате у своју матичну кућу, Народно позориште, али не са маскама, у ограниченом капацитету, без инспирације, мотивације и без публике, уметници Народног позоришта одлучили су да своју публику пронађу – на улици.

„Ми ћемо наступати на прометним местима престонице. Привући ћемо пажњу случајних пролазника, они ће нас чути и подсетити се да позориште постоји, да музика живи и да треба да се врате у установе културе“, истиче оперска уметница.

„Ми, уметници нећемо престати са радом због нас и због публике која нам је неопходна. Доћи ћемо где год се она налазила“, наглашава она.

© Фото : Народно позориштеАлександра Стаменковић, сопран Народног позоришта
Опера на улицама Београда -  канцоне и арије за случајне пролазнике - Sputnik Србија
Александра Стаменковић, сопран Народног позоришта

Посматрана као врхунац сценске уметности, опера коју је класична традиција изнедрила и неговала у строгим правилима, одједном ће изаћи на улицу, постати доступна, опипљива.

„Многи људи зазиру од опере јер је не познају. Самим тим што ћемо изаћи на улицу, показаћемо да опера није нешто страшно, рогобатно, да је то лепа и пријемчива музика“, уверена је позната уметница и додаје да не треба говорити о врстама музике, јер постоји само једна подела – добра и лоша.

Импровизација велики изазов

Осим што ће уметност извести из сале и прошетати је улицама, пред оперским уметницима су и многи други изазови. Један од њих јесте импровизација која опери није својствена.

„Изазов је велики“, искрена је Стаменковићева која наводи да наступ зависи од много фактора, од акустике простора, од архитектуре улице до избора инструменталне пратње.

„Где год на наступамо ван позоришта, акустичне пробе су обавезне, а наше је да се на самом месту прилагођавамо.“

© Фото : Народно позориштеСа наступа „Опера у вашем крају“ на Летњој сцени „KvARt Walk“
Опера на улицама Београда -  канцоне и арије за случајне пролазнике - Sputnik Србија
Са наступа „Опера у вашем крају“ на Летњој сцени „KvARt Walk“
Звук Италије и Шпаније

На питање која оперска дела су на репертоару, наша саговорница одговара:

„Канцоне и арије италијанске и шпанске литературе – питке композиције којима публика воли и у којима ће моћи да ужива.“

Први камерни концерт на отвореном одржан је 1. Октобра Галерији Белграде Wатерфронт, а нови наступи заказани су за 2. И 3. Октобар на новим локацијама.

У сарадњи са Општином Стари град, 2. октобра на скверу код Палмотићеве 27 у 19.30 часова, наступиће солисти Александра Стаменковић, Љубодраг Беговић и Ивана Живадиновић уз клавирску пратњу Невене Живковић и у режији Ане Григоровић.

Следећег дана (3. октобра) „Опера у вашем крају“ сели се на крај Кнез Михајлове улице, код Факултета ликовних уметности.

Гала концерт на ком ће наступити комплетан ансамбл Опере, солисти, Хор и Оркестар НП планиран је за суботу, 10. октобра, у отвореном амфитеатру Дома културе Студентски град на Новом Београду.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала