Помпео поручио Хрватима: Кинези само желе да вам узму новац

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаПомео: Болтон поступио као Сноуден
Помео: Болтон поступио као Сноуден - Sputnik Србија
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе траже да Хрватска стратешке пројекте не даје у руке Кинезима јер национална безбедност мора да буде приоритет и не сме бити угрожена, рекао је амерички државни секретар Мајк Помпео.

„Ако имате стратешки пројект, пројект од националне важности, тада национална безбедност мора бити приоритет. Ако се на конкурсу појаве тендери из Кинеске комунистичке партије који су најјефтинији, ризик за грађане је висок. Верујемо да ће хрватско вођство донети добре одлуке за свој народ“, рекао је Помпео у интервјуу Хини.

Хрватска као чланица НАТО мора бити сигурна да су њени стратешки приоритети заштићени и сигурни од „оних који желе да раде на начин на који ми не би радили једни другима, само то тражимо”.

Помпео је то поручио и другим европским земљама јер америчку администрацију брине ширење кинеског утицаја и учествовање Хуавеја у изградњи 5Г интернет мрежа у свету тврдећи да ће кинески телекомуникацијски див предати податке Пекингу који ће их користити за шпијунажу.

Кинези само желе Хрватској узети новац

Хрватска је почела уводити 5Г мрежу у своје градове. Влада је почетком године одлучила да Осијек буде први 5Г град, а жељу су још исказали Бјеловар, Карловац и Ријека.

„Када сарађујете с кинеском компанијом, она је дубоко повезана са безбедносним апаратом па информације могу доћи на место које ниједан хрватски грађанин не жели“, казао је Помпео.

„Ако имате сигурну мрежу и информацијске системе онда приватни подаци и информације могу бити сигурни. Ако имате (кинеску) компанију која није транспарентна и која је врло мутна, која улаже на предаторски начин тада се информације могу искористити на начин због ког ниједан хрватски грађанин не би смео да пати“, додао је.

Хрватска је повећала сарадњу с Кином последњих година, а највећи хрватски инфраструктурни пројект - Пељешки мост - гради управо кинеска компанија. 

„Они су се само појавили да од Хрватске узму новац“, сматра шеф америчке дипломатије, преноси „Јутарњи лист“.

Хрватска је и део иницијативе Кина+17, платформе за сарадњу Кине и земаља средње и источне Европе. Иницијативу сматра интегралним делом свог мегапројекта „Један појас, један пут“ - савременог Пута свиле и једног од најамбициознијих пројеката у свету.

Кина, светска сила с више од 1,3 милијарде становника, последњих је година почела више да улаже у средњу и југоисточну Европу.

САД ради на томе да се глобално смањи кинески утицај.

"Оно што тражимо од сваке земље је да донесе добру одлуку за своје грађане. Премијер суверене земље има право да донесе најбољу одлуку за своје грађане. Ја сам уверен да ниједан хрватски грађанин не жели да кинеска комунистичка партија има слику његовог детета коју он има на мобилном телефону", рекао је шеф Стејт департмента.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала