Решена мистерија морског мутанта без коже откривеног недалеко од Италије /фото/

© Sputnik / Igor ZaremboРиболов
Риболов - Sputnik Србија
Пратите нас
Мистерија морског мутанта, откривеног недалеко од обала Италије, ког је пре годину дана уловио риболовац са Сардиније, коначно је решена захваљујући научницима са Универзитета у Каљарију.

Италијански риболовац нашао је у својој мрежи, поред осталих риба, и једну која личи на ајкулу мачковку, али без коже и зуба.

До сада није био познат такав случај, а научници са Универзитета у Каљарију сада су објавили научни рад који се детаљно бави овим случајем.

Како су открили, иако није имала зубе и кожу, ова ајкула живела је релативно нормалним животом, наводи професор Антонело Мулас, преноси Лајвсајенс.

​Када су он и његове колеге испитивали морског мутанта, испоставило се да је ајкула била стара око три године, била је уобичајеног раста и тежине.

„Наша прва реакција била је зар ајкула без коже може да преживи. Али, како би рекао Шекспир, има много више ствари у рају и на Земљи него што можемо да замислимо“, каже Мулас.

Иако ова врста ајкула живи у Медитерану, научници су прво морали да истраже да ли је овај мутант заправо нека друга врста или нека која до сада није била позната.

​Научници су открили и да ова ајкула не само што је успела да преживи без коже, већ је и даље била опасан предатор, иако није имала зубе, будући да су јој открили пун стомак када је ухваћена.

Међутим, оно што је била главна мистерија, зашто ајкула није имала кожу и зубе. чини се да је сада решено. Научници који су је проучавали сматрају да је то последица генетске мутације. Претпостављају да се она могла догодити природним путем, али и због утицаја хемијског загађења воде.

Због тога ће наставити да изучавају воду у којој је ова необична ајкула живела, како би открили потенцијално загађење у водама Медитерана и како оно утиче на живи свет.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала