Туристичке агенције су још живе: Грађани могу мирно на пут

CC0 / Pixabay / Возачи аутобуса
Возачи аутобуса - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Осигуравајуће куће које су од 1. октобра туристичким агенцијама ускратиле полису осигурања и оставиле их без могућности да раде, ипак још нису рекле последњу реч и до краја дана требало би да се изјасне да ли има могућности да и даље остану у том послу, изјавио је за Спутњик председник Управног одбора Јуте, Зоран Арсеновић.

Он каже да се туристичке агенције надају да ће проблем ускоро бити решен, као што је то најавио и министар туризма, Расим Љајић.

„Oчекујемо додатну информацију од стране осигуравајућих кућа. Оне су биле поприлично ригидне у ставу да не желе више да се баве гаранцијом путовања. Уз  неке додатне консултације, наше разговоре, појашњења и улазак у срж проблема, осигуравачи сада мало јасније посматрају целу причу везану за гаранцију путовања и ми и даље верујемо да су и они једна од потенцијалних заинтересованих страна у овој целој ситуацији“, изјавио је Арсеновић.

Осигуравајуће куће у игри, Туристичке агенције нису угашене

Он сматра да их не би баш тако лако требало отписивати иако су осигуравајуће куће оцениле да је осигуравање аранжмана ризичан посао с обзиром на то да је овогодишња туристичка сезона због пандемије ковида 19 за туристичке агенције била изгубљена. Арсеновић напомиње да је Национална организација туристичких агенција (Јута) од осигуравајућих кућа тражила да до краја данашњег дана добију њихов званичан став.

Туристичке агенције желе да буду начисто с тим да ако осигуравачи дефинитивно то неће да раде, да ту више нема простора за преговаре, како би се окренули другим алтернативним могућностима, каже наш саговорник.

Он подсећа и да су представници министарства туризма и Удружења банака Србије већ разговарали о банкарским гаранцијима приликом склапања туристичких аранжмана.

Министар Љајић је после састанка најавио да ће Удружења банака до краја ове недеље доставити предлог процедуре за оперативно функционисање и евентуално активирање банкарских гаранција.

Чека се и одговор банака

Арсеновић каже да би предлог банака, такође, требало да буде достављен до краја дана.

„Чекамо исто и од њих да кажу како то оне виде. Банкарска гаранција до сада није била коришћена као инструмент обезбеђења гаранције путовања, иако је као модел предвиђена законом. Осигуравајуће куће се уназад 10 година баве тим послом. Нико од агенција није користио банкарску гаранцију и она кроз Правилник о гаранцијама путовања није ни разрађена“, напомиње наш саговорник.

То све, како каже, тражи мало времена, али и додаје да су у Јути оптимистични, јер је битно да су сви препознали проблем до кога је дошло сплетом околности, при чему је и влада у техничком мандату, па је немогуће изменити закон, односно донети подзаконске акте који уређују ту делатност.  

Он, ипак, очекује да наредне недеље буде нађено прелазно решење док се не формира нова влада и скупштина и да се потом дође до решења које ће бити постављено на здравије ноге уз избегавање аномалија које има постојећи Правилник.

© Flickr / steve deevesПлаже су ове сезоне најчешће биле пусте услед немогућности путовања због пандемије ковида 19, што је посебно погодило туристичку индустрију.
Туристичке агенције су још живе: Грађани могу мирно на пут - Sputnik Србија
Плаже су ове сезоне најчешће биле пусте услед немогућности путовања због пандемије ковида 19, што је посебно погодило туристичку индустрију.

У међувремену могу да буду мирни сви који тек треба да оду на путовања у складу са аранжманима које су уплатили до 1. октобра, јер су они покривени полисом осигурања.

„Сви аранжмани који су продати до 30. септембра и клијенти за њих уплатили одређени проценат новца, они су по постојећим гаранцијама осигурани. У случају да у међувремену нека агенција оде у стечај, банкрот, осигуравајућа кућа је у обавези да обештети путнике који су платили те аранжмане“, каже Арсеновић.

Туристи могу мирно на пут

То, како додаје, није упитно, као ни гаранција онима који нису реализовали аранжмане које су уплатили до 15. марта, односно почетка пандемије ковида, што је Влада Србије регулисала посебном уредбом. Према њој, клијенти су могли да се определе између заменског ваучера и повраћаја новца.

Уредба је дефинисала могућност уговора о заменском путовању за исту вредност коју је клијент био уплатио, с тим да искористи тај новац на једном од путовања до краја 2021. године. Уколико не искористи то путовање, или само жели повраћај уплаћеног новца агенција је у обавези да му новац врати у првих 15 дана 2022. године, објашњава Арсеновић.

Уколико агенција у међувремну престане са радом тај новац, како напомиње, надокнађује осигуравајућа кућа кроз полису осигурања, с обзиром на то да је она важила закључно са 30. септембром ове године.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала