Два разлога за раст: Шта ће бити са ценама половних аутомобила?

CC0 / Pixabay / Половни аутомобили
Половни аутомобили - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Од избијања епидемије вируса корона цене половних аутомобила у Србији се нису значајније мењале, иако су многи очекивали да ће пасти. У марту и априлу продаја половних аутомобила готово да је стала, да би се од маја, након укидања ванредног стања, она вратила на ниво пре епидемије.

Међутим, у наредним месецима могло би да дође до раста цена половних аутомобила и то из два разлога, пишу Половни аутомобили.

Први разлог, понуда половних аутомобила на ауто-плацевима је све мања. Трговци су готово сасвим продали досадашње залихе, а због читаве ситуације, увоз половњака је и даље отежан. Примера ради, у првих шест месеци ове године увезено је чак 30 одсто мање половних аутомобила у односу на 2019. годину.

Други фактор који ће утицати на цене јесу дешавања на светском, односно европском тржишту, где су цене почеле да расту. Према званичним подацима, цене половних аутомобила у САД порасле су за 5,4 одсто, што је највећи скок од 1969. године. Слична ситуације је и у Аустралији, а анализа сајта Аутоскаут је показала да су цене половних аутомобила у августу у Немачкој први пут порасле од избијања пандемије.

Млађи половњаци већ скупљи

Како наводе највећи увозници половних аутомобила у Србији, међу којима су „Balkan car sales“, „Imperial auto“, „Holliday“, „NASCAR“,  значајан скок цена већ је приметан у сегменту аутомобила старости до пет година.

Овог викенда очекује да ће кроз наплатну станицу „Београд“ проћи око 100.000 возила - Sputnik Србија
У Србији за 21 одсто мања продаја половних аутомобила

„Ради се аутомобилима који се купују на аукцијама од лизинг кућа и ово су најтраженији половњаци на европском тржишту. Углавном је реч о аутомобилима који су били део флоте великих компанија, који су редовно одржавани и као такви важе за најсигурнију и најисплативију куповину половњака“, каже Јован Пајић из „Balkan car sales“, фирме која је један од наших највећих увозника половних аутомобила.

Због читаве ситуације, многе европске компаније одустале су или су одложиле обнову свог возног парка.

„И не само компаније, многи грађани у европским земљама одустали су од продаје својих возила и куповине нових, па је због свега наведеног значајно мања понуда млађих половних аутомобила, а тражња за њима остала иста, ако не и већа. Све је то довело до тога да последњих неколико месеци дође до скока цена управо ових млађих половних аутомобила“ објашњава Пајић.

Примера ради, како наводи, „Опел Инсигнија“ раније је коштала око 7.000, а тренутно јој је цена око 8.500 евра. За Ауди А4, из ове категорије млађих половних аутомобила, мора да се издвоји око 13.500 евра, а раније се исти такав аутомобил плаћао 11.500 евра, док су на пример Фолксваген Пасати који су вредели 10.000 евра сада достигли цену од око 11.500 евра.

И подаци британске „Autovista group“, која се бави анализом ауто-тржишта, показују да је у Европи тренутно тражња за половним аутомобилима већа од понуде.

Према њиховим подацима, у јуну ове године продаја половних аутомобила била је већа него у јуну 2019, као и да многи дилери половних аутомобила више продају него што могу да набаве возила. Уз све то, обим продаје половних аутомобила на европском тржишту је на добром нивоу, што доводи то тога да се залихе смањују, а цене расту.

Шта је са старијим половњацима?

Представљање аутомобила Шевролет Круз у Њу Делхију - Sputnik Србија
Продајем ауто јер ми се смучио, ако смета километража, могу да смањим: Необичан оглас Београђанина

У Србији се највише купују аутомобили старости између 2004. и 2008. годишта. Увозници кажу и да се у овом сегменту примећује раст цена на европском тржишту, а неке прогнозе говоре да би тај раст могао да буде још и већи.

У анализи „Autovista group“ се наводи да ће цене половних аутомобила умногоме зависити од даљег развоја ситуације са вирусом корона.

Према речима Ане Ланге из „Autovista group“, купци у Европи би могли да постану финансијски још опрезнији и да се пре одлуче за куповину половног него новог аутомобила. Уз све то, како наводи она, многи који су до сада пре свега користили јавни превоз, сада би могли да одлуче да купе старији половни аутомобил и самим ти повећају потражњу управо за овим сегментом возила.

И потези влада појединих земаља, а из којих се у Србију увози значајан број половних аутомобила, такође би могли да буду додатни фактор који би могао да погура цене навише.

Италијански медији наводе да је италијанска влада, како би помогла ауто-индустрији, подмладила возни парк и фаворизовала еколошки прихватљиве аутомобиле, одлучила да субвенционише куповину Еуро 6, хибридних и електричних аутомобила, али и да даје додатне субвенције онима који свој стари аутомобил предају на рециклажу. У зависности од самог аутомобила и његове старости, додатне субвенције могу да износе и више хиљада евра.

Такође, занимљиво је и да је Француска почела да субвенционише куповину и то половних аутомобила.

Одлука италијанске владе могла би да утиче на то да понуда половних аутомобила буде мања, јер ће се практично Италијанима више исплатити да свој старији аутомобил дају на рециклажу него да га продају, док би одлука Француске могла да доведе до веће потражње за половним аутомобилима, а све то заједно да доведе до скока цена.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала