"Фридом хаус" о кризи демократије: Пандемија искоришћена за етикетирање литија

© Фото : Не дамо светињеСвеће: Литија у Бару
Свеће: Литија у Бару - Sputnik Србија
Пратите нас
У Црној Гори су током пандемије корона вируса Влада и њени медији искористили прилику да етикетирају било која верска протестна окупљања, посебно она чланова Српске православне цркве, као несмотрене ако не и директно као намеран покушај ширења вируса и подривање режима, наведено је у извештају "Фридом хауса" “Демократија током затварања”.

Ово је цитирано у делу извештаја који се односе на маргинализоване заједнице, а засновано је на теренском истраживању глобалне мреже аналитичара "Фридом хауса", као и особља ове организације из 192 земље од марта до септембра.
Пандемија ковида 19 продубила је, како је наведено у документу, кризу демократије широм света дајући властима покриће да ометају изборе, ућуткују критичаре и медије, слабе важне институције као и да поткопавају одговорност потребну за заштиту људских права и јавног здравља.

У истраживању утицаја корона вируса на демократију и људска права закључено је да су се од избијања епидемије корона вируса погоршали услови за демократију и људска права у 80 земаља света.

“Не само да је демократија ослабила у 80 земаља, већ је проблем посебно акутан у климавим демократијама и високо репресивним државама – другим речима, највише трпе установе које су већ имале слабе заштитне мере против злоупотребе моћи”, наводи "Фридом хаус", пренела је Митрополије црногорско-приморска.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала