Ко је заслужан за уједињење Немачке

© AP Photo / Lionel CironneauРушење Берлинског зида 12. новембра 1989.
Рушење Берлинског зида 12. новембра 1989. - Sputnik Србија
Пратите нас
Уједињење Немачке било би немогуће без указаног поверења европских партнера, САД и руководства СССР, изјавио је министар спољних послова Немачке Хајко Мас, док руски амбасадор у Немачкој Сергеј Нечајев сматра да је Москва отворила пут уједињењу Немачке.
„У Источној Немачкој стотине хиљада људи учествовало је у демонстрацијама за своју слободу. Али и у централној и источној Европи мушкарци и жене су свуда излазили на улице и брисали зидове и уклањали бодљикаву жицу захваљујући својој вољи за слободом. Ми то нећемо заборавити. И без поверења које су наши европски партнери, САД и тадашње руководство СССР указали мирној европској Немачкој, уједињење би било политички немогуће. Јединство Немачке и јединство Европе остају нераскидиво повезани“, саопштио је Мас.

Са своје стране, амбасадор Русије у Берлину Сергеј Нечајев је у чланку објављеном у листу „Мителдојче цајтунг“ изјавио да је Москва била та која је отворила пут уједињењу Немачке и која је поставила правац за превазилажење раскола у Европи деведесетих година прошлог века.

„Избор наше престонице за потписивање споразума 'два плус четири' чврсто је фиксирао у историји чињеницу општег безусловног признања улоге наше земље у послератном регулисању, као и то да је управо Москва отворила пут уједињењу Немачке и дала смернице за превазилажење раскола у Европи“, рекао је руски амбасадор.

Бранденбуршка капија у Берлину - Sputnik Србија
Путин честитао Дан јединства државном врху Немачке

Према његовим речима, кључни резултат уједињења Немачке било је „успостављање атмосфере узајамног поверења, а излазак из Хладног рата, намера да се изгради заједнички безбедан простор омогућио је да се превазиђе раскол Европе.

Како је рекао, за Немачку је 3. октобар 1990. године био полазна тачка у новој фази њене националне историје, а за Русију свет тај датум несумњиво такође има непролазан значај.

Говорећи о стратешкој сарадњи са Берлином, Нечајев је констатовао да је Русија била потпуно отворена за такву опцију, али колективни Запад је кренуо другим путем – изабрао је опцију ширења НАТО-а на Исток, приближавајући војну инфраструктуру границама Русије и одлучио је да сврста Русију у категорију „губитника“.

Управо у томе је корен системских проблема који се директно пројектују на руско-немачке односе, потресајући их, констатује дипломата.

„То добро видимо. Притом, тежимо да не подлегнемо емоцијама, тражимо додирне тачке. Стално подсећамо да је пред нашим земљама много великих изазова који се могу превазићи само заједно, укључујући актуелну пандемију. Неопходне су проверене заједничке акције у заједничким интересима, на добробит мира и безбедности и у Европи и у целом свету“, закључио је руски амбасадор.

Немачка овог 3. октобра обележава 30. Дан немачког јединства. У поноћ 3. октобра 1990. године државне институције Немачке Демократске Републике (ДДР) престале су са радом, војска и морнарица су расформиране, а земља је престала да постоји – према договору о уједињењу Немачке од 31. августа 1990. територија бивше социјалистичке републике укључена је у састав Савезне Републике Немачке. У састав нове земље ушле су државе: Бранденбург, Мекленбург-Западна Померанија, Саксонија, Саксонија-Анхалт и Тирингија.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала