Макрон позвао Алијева на прекид ватре и преговоре о Карабаху

© REUTERS / Official web-site of President of AzerbaijanПредседник Азербејџана Илхам Алијев
Председник Азербејџана Илхам Алијев - Sputnik Србија
Пратите нас
Француски председник Емануел Макрон разговарао је телефоном са својим азербејџанским колегом Илхамом Алијевом и позвао га на обнављање режима прекида ватре на линији додира у Карабаху и мировне преговоре.
„Председник Француске Емануел Макрон позвао је 2. октобра председника Азербејџана Илхама Алијева. Француски председник изразио је забринутост због наставка борбених дејстава на арменско-азербејџанској контакт линији и позвао на што скорије обнављање прекида ватре и преговора“, саопштила је за Спутњик прес-служба Алијева.

Како су прецизирали, „председник Илхам Алијев саопштио је да је услед снажног артиљеријског гранатирања азербејџанских насеља од стране јерменских оружаних снага убијено 19 цивила Азербејџана, више од 60 људи је рањено, а стотине кућа уништено“.

„Према речима председника, азербејџанска војска извела је успешне контраофанзивне операције и ослободила део окупираних територија. Шеф државе је такође приметио да је Јерменија предузела кораке за ометање преговарачког процеса и нанела овом процесу велики ударац. Председник Илхам Алијев нагласио је да је јерменско руководство у потпуности одговорно за нарушавање преговора, као и за оружани сукоб“, истакли су у прес-служби.

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

Лидери Русије, Сједињених Америчких Држава и Француске позвали су Јереван и Азербејџан да хитно прекину сукобе и започну преговоре без предуслова.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала