Модернизовани тенк М-84 показао добре идеје конструктора /фото/

© Andrija GavrilovicМодернизовани тенк М-84 АС1
Модернизовани тенк М-84 АС1 - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министар одбране Александар Вулин рекао је данас да је по броју исправних тенкова Србија европска сила и поручио да тенкови морају бити модернизовани и имати одговарајући број посада, саопштило је Министарство одбране.

„По броју исправних тенкова Србија је европска сила, али то није довољно. Тенкови морају бити модернизовани, да могу да се носе са најсавременијим тенковима у својој класи и наравно, морамо имати одговарајући број посада како би сваки од њих био користан и употребљив“, изјавио је он пошто је у реону Војног комплекса „Пасуљанске ливаде“ присуствовао конструкторским испитивањима и гађању циљева из прототипа усавршеног тенка М-84 АС1.

Прототип је, према оцени министра Вулина, показао да смо на добром путу и да су наши конструктори дали добре идеје.

„Ми ћемо улагати велике напоре да сви наши тенкови, бар највећи број наших тенкова, буде модернизован на таквом нивоу да може да користи и одговарајућу муницију и техничка решења и да буде у стању да се носи са било којим тенком у нашем окружењу. Србија је тенковска сила, али то не сме да буде само по броју, већ мора да буде и по техничким решењима и посади“, нагласио је он.
© Министарство одбране СрбијеКонструкторско испитивање и гађање циљева из прототипа усавршеног тенка М-84 АС1.
Модернизовани тенк М-84 показао добре идеје конструктора /фото/ - Sputnik Србија
Конструкторско испитивање и гађање циљева из прототипа усавршеног тенка М-84 АС1.

Помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић рекао је да модернизација тог тенка и борбеног возила пешадије тренутно представљају два најбитнија пројекта модернизације борбене технике Војске Србије за потребе Копнене војске.

„Највећи број типова новог и модернизованог наоружања, који се тиче повећања способности наших пешадијских и артиљеријских јединица, у смислу развоја већ је завршен. Сада се у наоружање управо уводе нулте серије, што ће рећи да се иде у почетно опремање јединица, чиме се завршава прва фаза занављања наоружања Војске Србије“, рекао је он.

Додао је да су конструкторска испитивања модернизованог тенка М-84 АС1 веома обиман подухват који подразумева велики број модернизованих и додатих подсистема на тенк.

© Andrija GavrilovicОсим командно-информационог система и одговарајућих комуникационих и рачунарских система, тенк је опремљен и новом даљински управљаном борбеном станицом.
Модернизовани тенк М-84 показао добре идеје конструктора /фото/ - Sputnik Србија
Осим командно-информационог система и одговарајућих комуникационих и рачунарских система, тенк је опремљен и новом даљински управљаном борбеном станицом.

Њихова је намена повећање нивоа заштите тенка против најсавременијих типова противоклопног наоружања, као и повећање ситуационе свесности посаде и опремљености командира тенка.

„Осим командно-информационог система и одговарајућих комуникационих и рачунарских система, тенк је опремљен и новом даљински управљаном борбеном станицом, која му даје потпуно нови квалитет у борби и пружа знатно већи ниво заштите и борбене ефикасности“, рекао је он.

Оценио је и да ће ће ова модернизација значајно повећати способности оклопних и механизованих јединица Војске Србије.

Додао је да се паралелно ради на фази два, означеној као модернизовани тенк М-84 АС2, која подразумева још неколико нових подсистема који ће додатно и значајно унапредити способности наших тенковских јединица.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала