Немачки дипломата: Без СССР и Горбачова не би било ни уједињене Немачке

© Sputnik / Юрий Абрамочкин / Уђи у базу фотографијаЦрвена армија одлази из Источне Немачке
Црвена армија одлази из Источне Немачке - Sputnik Србија
Пратите нас
Без Совјетског Савеза и совјетског лидера Михаила Горбачова не би било ни уједињења Немачке, а чињеница да су у Кремљу подржали тај процес на крају је довео до политичке победе, јер су Руси добили поузданог партнера у Европи, рекао је немачки дипломата, бивши амбасадор Немачке у Русији Ернст Јорг фон Штудниц.
„Немачки канцелар Хелмут Кол све време је говорио да кључ за немачко уједињење лежи у Москви. С тим у вези, СССР је на челу са тадашњим генералним секретаром Централног комитета Комунистичке партије СССР Михаилом Горбачовом одиграо веома важну улогу. Без њиховог учешћа било би немогуће реализовати уједињење Немачке. Са друге стране, било би немогуће да канцелар Кол на преговорима у Москви постигне решење без подршке америчког председника Џорџа Буша старијег“, рекао је немачки дипломата.

Он је додао да „у објективним интересима совјетске владе у време Горбачова било је да се постигне смањење међународне напетости у Европи, а то је за Москву значило уједињење Немачке“.

Учешће у том процесу је донело СССР-у, а затим Русији, поузданог партнера – уједињену Немачку у Европи, што је била велика политичка победа, истакао је Фон Штудниц.

„Сада партнер СССР-а није била слаба Источна Немачка, партнер је постала уједињена Немачка. Зато не треба говорити да су Источну Немачку дали превише 'јефтино'. То је била политичка одлука о стицању снажног партнера и била је победничка“, додаје дипломата.

Он је нагласио да без сагласности и сарадње савезника – Американаца, Британаца, Француза и СССР, не би дошло до немачког уједињења.

Подршка СССР у питању немачког уједињења била је помало неочекивана за западну дипломатију, међутим економски положај Источног блока у моменту уједињења био је лош, а одсуство финансијске подршке из Москве подстакло је савезнике на зближавање са Западом, објашњава Фон Штудниц.

СССР је економски био необично слаб и неизлечиво је заостајао у конкуренцији са Западом. То је довело до тога да крајем осамдесетих година прошлог века СССР није био у стању да економски подржи државе Варшавског пакта на оном нивоу како је то деценијама рађено. И Источна Немачка, почевши од касних седамдесетих година прошлог века, уз велико незадовољство Москве, све више је финансијски зависила од Западне Немачке због великих кредита које је добијала. Москва то није могла да спречи, јер више није била у стању да економски подржава Источну Немачку“, закључује дипломата.

Немачка данас 30. пут обележава државни празник – Дан немачког јединства.

Прочитајте још:

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала