Медојевић: Постоји могућност да Кинези преузму власништво над ауто-путем и другом имовине Црне Горе

© Sputnik / Александар МилачићИзградња ауто-пута Бар-Бољаре, Црна Гора
Изградња ауто-пута Бар-Бољаре, Црна Гора - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Све што је Ђукановићев режим радио око уговарања и изградње ауто-пута с кинеском компанијом ЦРБЦ било је засновано на корупцији која је, као и увек, пребачена на рачун државе и грађана, сматра председник Покрета за промене Небојша Медојевић. Постоји могућност да кинеска страна преузме власништво над ауто-путем и другом имовине државе, сматра он.

Небојша Медојевић каже да је потребна озбиљна правна, техничка и финансијка ревизија изградње ове деонице ауто-пута.
Он је рекао да ће уговорена цена са каматама за деоницу Смоковац-Матешево бити 1,1 милијарду евра, то јест, цена је порасла у односу на ону из 2007. из студије Луис Бергер за 500 милиона или преко 70 одсто.

"Постоји основана сумња да је ово “увећање цене” у ствари трошак уградње људи из врха режима", казао је Медојевић, пренела је РТЦГ.

Коблна клаузула уговора

Медојевић истиче да су све студије показале да је ова деоница ауто-пута по овим ценама економски нерентабилна, тј. да има негативну нето садашњу вредност.

Осим економске неоправданости, токови готовине показују, каже Медојевић, да ће годишње од наплате путарине моћи да се наплати око осам милиона евра, а да су трошкови четири милиона. Годишњи профит ће, наводи он, бити четири милиона евра, "што значи да ће се трошкови изградње вратити за 250 година".

"Влада је, по његовом мишљењу, довела буџет и државу у веома тешку позицију, јер је прихватила кобну „pari passu” клаузулу, па је плаћање рате "Ексим банци" постао приоритет у исплатама из буџета. И та обавеза државе је правно изједначена са пензијама или зарадама или социјалним давањима. Ова клаузула онемогућава Владу да одложи плаћања рате и тражи реструктурирање дуга у ситуацијама када је угрожен јавни интерес (зараде, пензије, социјала, неке ванредне потребе због ванредних ситуација и сл.) Влада се одрекла могућности да неприхватањем ове клаузуле, у одређеним ситуацијама обустави привремено исплату због неког јавног интереса", нагласио је Медојевић.

Он додаје да нико није објаснио ни како ће грађане Влада заштитити од валутног ризика који је, у условима све оштријег глобалног рата курсевима валута, ценама нафте и злата, огроман.

"Радови на ауто-путу већ касне годину дана, а ЦРБЦ тражи потписивање новог Анекса и ново одлагање завршетка радова. Већ једном је продужен рок за завршетак радова до 30. септембра. Цена изградње ауто-пута већ је увећана за изградњу приступне петље „Смоковац“ и за изградњу елетромреже коју је Влада „заборавила“ да обухвати основним Уговором. Додатни трошкови за „заборављене“ радове могли би бити и до 100 милиона евра. И ако нико из Владе не може да потврди, коначна цена за 41 километар ауто-пута могла би бити и до 1,3 милијарди евра, а са каматама за враћање кредита "Ексим банци" за период од 24 године и преко 1,5 милијарди евра. Тако би Црна Гора могла да добија најскупљих 41 километар ауто-пута икад, од преко 36,5 милиона евра по километру", нагласио је он.

Неопходна комплетна ревизија

Нова Влада би, сматра, уговоре и све анексе требало да третира као изразито корупционашке и да направи комплетну ревизију, како би се спречиле штетне последица по интересе државе, буџет и економску стабилност земље.

"Поред тога постоји и отворена могућност да кинеска страна преузме власништво над ауто-путем и другом имовине државе Црне Горе, јер је Влада Ђукановића кроз одрицање од суверености државе у спосовима, практично довела државу у колонијални положај према кинеском извођачу и државној банци "Ексим". Ценим да би озбиљна правна, техничка и финансијска ревизија сигурно дошла до доказа за основану сумњу да се ради о корупционашком послу, па самим тим би његове правне и финансијске последице биле спорне, тј неважеће. Након утврђивања уговора корупционашким и штетним за Црну Гору, са кинеским партнерима треба приступити поновним преговорима и договарању фер и тржишних елемената за склапање поштеног посла", закључио је Медојевић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала