Председник Азербејџана: Преговори о Карабаху не могу бити једнострани

© Пресс-служба президента Азербайджана / Уђи у базу фотографијаПредседник Азербејџана Илхам Алијев
Председник Азербејџана Илхам Алијев - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Азербејџана Илхам Алијев изјавио је да преговори о решавању сукоба у Карабаху не могу да се воде једнострано, Баку „мора да има партнера“.

„Преговори (о Карабаху) у суштини су заустављени. Јер сам након његове (јерменског премијера) изјаве ‘Карабах је Јерменија’ рекао да су преговори немогући. Међутим, копредседавајући Минске групе тражили су од мене да Азербејџан покаже више разумевања... Рекао сам: у реду, хајде да покушамо. Желимо да пронађемо миран пут, због чега смо чекали много година. И да није било овог ометајућег приступа, преговори би се вероватно наставили“, рекао је Алијев у интервјуу за катарску телевизију „Ал Џазира“.

Према његовим речима, састанци са јерменским премијером били су бесмислени и формални.

„Говорио ми је да територије неће бити враћене. Ако то не желе да раде, ако су против принципа које је дуго година развијала Минска група и уништавају преговоре, о чему онда можемо да разговарамо? Преговори не могу да се воде једнострано. Морамо имати партнера. Међутим, Јерменија још увек није партнер у преговорима“, истакао је Алијев.

Азербејџански председник рекао је да Баку никада није одбијао да преговара о Нагорно-Карабаху.

Он је објаснио да је је Азербејџан претходних година пролазо кроз тешка времена у преговарачком процесу, али да је постојао процес. То није било губљење времена и да су напредовали. Такође је додао да је он укључен у преговарачки процес од 2003. године.

„Радио сам са два бивша председника Јерменије. Напредовали смо и није било лако. Имали смо пуно несугласица. Међутим, кретали смо се корак по корак напред и развијали оно што смо постигли до овог тренутка“, објаснио је Алијев.

Премијер Јерменије Никол Пашињан - Sputnik Србија
Пашињан: Јереван увек спреман на мирно решење у Карабаху

Азербејџански лидер истакао је да су садашње јерменске власти поништиле претходне успехе у преговорима. Према његовим речима, сву „одговорност“ сноси премијер Јерменије Никол Пашињан и његова влада.

„Не можете тако да се понашате на преговорима, не можете тако провоцирати Азербејџан“, рекао је Алијев.

Јерменски премијер Никол Пашињан раније је одбацио оптужбе Бакуа да је јерменска страна ометала преговоре о Карабаху. Такође је рекао да поздравља позив лидера Русије, Сједињених Америчких Држава и Француске на прекид ватре.

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

Пратите на Спутњику најновије информације о сукобима у Нагорно-Карабаху.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала