Сведоке одаје Харадинајева рођака – досијеи о злочинима ОВК процурили из приштинског министарства

© AP Photo / Visar KryeziuОВК
ОВК - Sputnik Србија
Пратите нас
Досијеи о злочинима терористичке Ослободилачке војске Косова највероватније су процурили из тзв. косовског Министарства спољних послова, тврди адвокат Тома Фила.

Како је објаснио, српске институције су сазнања која имају доставиле Специјализованом суду у Хагу, а онда су они материјале послали тзв. Министарству спољних послова Косова на чијем је челу Мелиза Харадинај Стубла, рођака бившег премијера тзв. Косова Рамуша Харадинаја. На овој путањи досијеи су „скренули“ и процурили у јавност.

„Документа која су процурила су углавном она које је прикупио Милован Дрецун и онда су послата у Хаг. Албанци су обелодањивањем докумената хтели да пошаљу поруку да Срби лажу и да онима чија се имена помињу као потенцијални сведоци поруче да ће се са њима обрачунати. Министарство спољних послова тзв. Косова је имало увид у сва документа“, објашњава Фила.

Адвокат Томислав Вишњић каже за Новости да „има више нивоа документације и да је могло да процури оно што су добили из нашег тужилаштва, можда и из Хашког трибунала, а има и документације коју су прикупљали Еулекс и Кфор“.

„Запослени у Тужилаштву имају приступ документацији, свако има свој део материјала који обрађује и на којем ради. Може да процури и преко бироа за превођење. Они који су ухапшени су користили ту документацију да 'притисну' сведоке и да покажу да суд не може да их заштити. Један албански адвокат је рекао да су у питању изјаве сведока и да већина њих лаже, чиме им је послао поруку да промене своје исказе“, каже Вишњић.

Проблеми са траљавим чувањем архиве пратили су и процесе које су вођени још током рада Трибунала у Хагу.

„Један део докумената дат је током Владе Зорана Ђинђића. Оно што се тицало злочина ОВК је углавном нестајало, а документација против Срба је чувана. Никада нам нису вратили материјале о злочинима ОВК. Плаћеници су склањали документацију у име Шиптара, а најбогатији је био Беџет Пацоли, који је такође био министар спољних послова“, објашњава Фила.

Специјални известилац Савета Европе Дик Марти и аутор извештаја о трговини људским органима на Косову, рекао је раније, за „Новости“, да је Хашки трибунал уклонио доказе који су сакупљени на терену у вези са „жутом кућом“.

„Када сам својевремено писао Хашком трибуналу да бих добио информације о доказима који су сакупљени на терену у вези с 'жутом кућом', рекли су ми да више не постоје и да су их уклонили да би очистили простор, јер ионако нису ничему служили?! Био сам запрепашћен. Новинар Ентони Монтгомери је био присутан када су истражитељи Хашког трибунала били у "жутој кући" и сакупљали доказе. Радили су то, иначе, крајње дилетантски. Нису, на пример, анализирали трагове крви. Али, пронашли су лекове, шприцеве и много тога другог, и све то је било запечаћено у Трибуналу“, рекао је тада Марти.

Пијаца у Руанди

Адвокат Вишњић подсећа на случај цурења докумената у Руанди, чије је злочине такође процесуирао Трибунал у Хагу.

„Крајем деведесетих пронађена је гомила папира на пијаци у Руанди са изјавама заштићених сведока. Продавци су користили тајне, поверљиве податке да умотавају робу коју продају“, каже Вишњић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала