У Србији пронађени ракови старији од диносауруса: Живи фосили у мочварама Засавице

CC BY-SA 4.0 / Википедија/Miomir Magdevski / Специјални резерват природе "Засавица"
Специјални резерват природе Засавица - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Специјални резерват природе Засавица надалеко је познат као место у ком живе специфичне биљене и животињске врсте. У прилог томе иде и овогодишње откриће биолога који су на овдашњем подручју пронашли примитивне ракове, који припадају групи живих фосила који потиче из горњег камбријума пре око 500 милиона година.

"Специфичност ових врста јесте што за највише пет дана она се појави, пари се, затим се размножи положи јаја и угине. Јаја која женка избаци могу да бораве преко педесет година у води и песку и да чекају повољан тренутак да се поново појаве, и због тога имамо јако мало података о овим врстама, јер је њихов животни век јако кратак. Али због тога их можемо назвати и живим фосилима", рекао је за РИНУ, Михаило Марковић, биолог Специјалног резервата Засавица.

Овим проналаском биолога Специјалног резервата "Засавица", комплетирана је прича о "живим фосилима" на овом простору. Примитивни ракови нађени су у локви на шумском путу у муљу и то је њихово природно станиште.

"Сматра се да су њихови преци живели око две стотине милиона година пре него што су је појавиле прве рибе и диносауруси. Захваљујући фосилима из горњег камбријума, данас се доста зна о еволуцији ове занимљиве и ретке групе ракова. Налаз овог рачића на Засавици је нови за Србију и нова врста за резерват", рекао је Марковић.

Специјални резерват природе Засавица стављен је под заштиту државе 1977. године као природно добро прве категорије од изузетног значаја.

Кроз овај резерват тече река Засавица , поток Батар, канали Јовац и Прекопац и постоји веза са реком Савом и зато је она идеалано станиште за ретке рибље и остале водене врсте.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала