Хрватска набавља 12 борбених авиона

© AP Photo / Vadim Ghirda Ф-16
 Ф-16 - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар обране Хрватске Марио Баножић изјавио је у да су све четири земље које су предале понуду за набавку борбених авиона за њих засад једнаке.

Према његовим речима, пре финансијског дела још пуно питања треба решити са стручне стране.

Баножић је рекао новинарима да стручне тимови проучавају детаље из понуда које се не односе само на набавку вишенаменских борбених авиона него и на систем наоружања и симулатора као и обуку пилота и техничара, преноси Индекс.

Због тога, закључио је, постоји пуно питања које прво треба решити са стручне стране, а након тога иде финансијски део, а онда тек онда дипломатија.

Недавну изјаву председника Зорана Милановића да је државни секретар САД-а Мајк Помпео у недавну посету Хрватској дошао да би "пробао да ували америчке авионе", Баножић није хтео да коментарише.

Баножић је средином септембра изјавио да је 12. децембар рок Међуресорном повереништву за одлуку коју ће понуду за набавку борбених авиона предложити за одабир.

Потврдио је тада и да најбоља понуда не мора бити и коначна јер ће, рекао је, Међуресорно повереншитво разговарати са сваким понуђачем и постоје разни елементи који ће одлучити о коначној одлуци, као што су евентуални број симулатора, пакет наоружања, обука пилота, отплатни план и сарадња међу државама, а очекује да ће понуђачи у разговорима и "смањити" износ понуде.

Хрватска је за 12 борбених авиона добила  етири понуде. САД нуди нови Ф-16 блок 70, Шведска је Хрватској понудила нови авион Грипен Ц/Д модел, Француска нуди половни модел авиона Рафал, а Израел половни модел Ф-16, блок 30.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала