Кога штити Синдикат Управе полиције у Црној Гори

© AP Photo / Risto BozovicКордон полиције у Никшићу, 13. маја, Црна Гора
Кордон полиције у Никшићу, 13. маја, Црна Гора - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Најавом да ћe „на сваки покушај прогона запослених у полицији, Синдикат Управе полиције одговорити масовним изласком на улице и отказивањем послушности бахатим појединцима“, тај синдикат је само доказао једну ствар — да је у питању параполицијска организација, односно политичка подружница ДПС-а, сматра уредник портала „Борба“ Дражен Живковић.

Прије два дана црногорски медији су затекли бројне припаднике из самог врха црногорске полиције како се окупљају у једном ресторану у насељу Загорич у Подгорици, на састанку који је наводно требало да буде тајан.

Позивајући се на више поузданих извора, телевизија „Вијести“ је тада навела да је актуелни директор црногорске полиције Веселин Вељовић од својих лојалних кадрова захтевао да остану доследни држави Црној Гори, без обзира на то што се мијења власт и што се још не зна ко ће бити будући шеф полиције.

Он је, наводно, од полицијских старјешина затражио и да га и након одласка са функције шефа полиције обавјештавају о свему што се догађа у том безбједносном ресору.

Коктел или „завјеренички састанак“

Ипак, иако је Вељовић истог дана то демантовао уз образложење да се радило о радно-свечарском коктелу који  је уприличен поводом Дана унутрашњих послова, добар дио јавности остао је убијеђен да је био у питању дословце „завјеренички састанак“, тим прије што се Дан МУП-а Црне Горе обиљежава тек 2. октобра, и што се по правилу о томе унапред информишу медији.

На реаговање Срећка Црногорца, главног савјетника лидера коалиције за "Будућност Црне Горе" Здравка Кривокапића који је пирпадницима сектора безбједности коју су били на спорном састанку поручио да „никакво стварање паралелних структура власти уперених против легитимних институција и изабраних представника народа неће бити толерисано“, промптно је реаговао Синдикат Управе полиције саопштењем да је “рад полиције, кроз више успостављених механизама контроле, јаван и подложан критици и одговорности”, те да ако се Црногорац плаши да старјешине и полицијски службеници неће трпјети незаконите немјере и најаве отказа и тежих последица, у праву је и има чега да се плаши.

„На сваки покушај прогона запослених у полицији, Синдикат Управе полиције ће одговорити масовним изласком на улице и отказивањем послушности бахатим поједницима", стоји између осталог у саопштњу Синдиката УП.

Оваква реакција УП изазвала је огорчење доброг дјела јавности која се сада пита зашто синдикалци из полиције нису изашли на улице да бране „часну службу“ и грађане у тренуцима када су се њихови припадници протеклих мјесеци и година иживљавали над народом.

Намјера да се заштите полицијски функционери у служби ДПС-а

Уредник портала „Борба“ Дражен Живковић који више од деценију и по као новинар прати рад безбједносних служби, сматра да је Синдикат Управе полиције самим саопштењем које је дао себе дисквалификовао из било какве озбиљне приче да се ради о озбиљној синдикалној организацији.

„Они су нажалост само једна параполитичка подружница ДПС-а. Да зло буде веће, ово сапштење нико није потписао именом и презименом, већ су се неки појединаци или неколико њих сакрило иза комплетне организације синдиката прикривајући своје стварне намјере - а то је да се заштити ДПС и сви полицијски функционери који су све ово вријеме служили ДПС-у а не грађанима Црне Горе“, оцјењује Живквић за Спутњик.

© Фото : Дејан ВукићСиндикат Управе полиције у Црној Гори је само једна параполитичка подружница ДПС-а.
Кога штити Синдикат Управе полиције у Црној Гори - Sputnik Србија
Синдикат Управе полиције у Црној Гори је само једна параполитичка подружница ДПС-а.

Живковић такође сматра да је Синдикат УП након смјене власти најмање позван да пријети било коме извођењем полиције на улице уколико неко од функционера буде смијењен.

„Свједоци смо да су се многе неправилности последњих деценија дешавале у Црној Гори па и последњих година гдје су пребијани чак и поједини новинари и гдје је репресија полиције била најбруталнија могућа, и да је тај исти Синдикат полиције је упорно ћутао. Нажалост, тај исти Синдикат УП умјесто да штити како полицајце тако и грађане над којима се врши репресија, они селективно приступају проблему чувајући идеологију ДПС-а унутар полиције. Њих, по мом суду, не занима ни Црна Гора, ни право ни правда, већ искључиво лични интерес и да се заштити политика ДПС-а“, децидан је Живковић.

Формирање параполицијске структуре равно државном удару

Наш саговорник такође нема дилему да свако у полицији ко је радио незаконито и ко се огријешио о закон а да за то постоје докази, треба кривично да одговара и да сноси консеквенце, те да су спекулације да је на недавном тајном састанку у Подгорици договарано успостављање какве паралелне параполицијске структуре равно државном удару.

„Уколикo би неко тако нешто покушао, он би аутоматски морао кривично да одговара јер је то урушавање уставног поретка државе Црне Горе. Закон Црне Горе препознаје да се безбједношћу државе баве Управа полиције, АНБ и Министарство одбране, а не никакве параполицијске или паравојне формације. Јер то би аутоматски значило кршење закона и они би морали да буду драстично кажњени. Ако неко покуша то да уради он аутоматски подрива уставни поредак државе Црне Горе и сходно томе треба да одговара по закону како год да се он зове. Ако неко покуша нешто слично томе то је апсолутно најава државног удара“, категоричан је Живковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала