Меркелова подржала заједничку изјаву Путина, Макрона и Трампа о Карабаху

© Markus SchreiberНемачка канцеларка Ангела Меркел
Немачка канцеларка Ангела Меркел - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка канцеларка Ангела Меркел разговарала је телефоном са јерменским премијером Николом Пашињаном и том приликом у потпуности подржала заједничку изјаву копредседавајућих Минском групом ОЕБС-а (Русије, САД и Француске) дату 1. октобра, саопштила је представница немачке владе Улрике Демер.

Меркелова је са Пашињаном разговарала о ескалацији сукоба у Нагорно-Карабаху и изразила забринутост због актуелних сукоба и повећања броја жртава. Нагласила је да стране морају моментално да прекину борбена дејства и обнове преговоре.

„Жалимо погинуле и изражавамо саучешће породицама убијених и рањених. Позивамо на моментални прекид борбених дејстава између оружаних снага укључених страна. Такође позивамо лидере Јерменије и Азербејџана да одмах преузму на себе обавезе да добросавесно и без постављања предуслова обнове преговоре о регулисању уз сарадњу копредседавајућих Минском групом ОЕБС-а“, наведено је у саопштењу.

Поред тога, Меркелова се такође заложила за усаглашавање хуманитарне паузе између сукобљених страна ради уклањања тела погинулих војника из зоне борбених дејстава. Тај предлог су раније изнели копредседавајући Минском групом ОЕБС-а.

Репортер агенције „РИА Новости“ из престонице самопроглашене републике Нагорно-Карабах пренео је у недељу ујутру да је серија експлозија одјекнула у центру Степанакерта. Јерменска страна саопштила је рано јутрос да су борбе настављене и током ноћи, додуше нешто слабијег интензитета него обично.

Подсетимо, председници Русије, Сједињених Америчких Држава и Француске усвојили су раније изјаву о ситуацији у Нагорно-Карабаху. Владимир Путин, Емануел Макрон и Доналд Трамп позвали су на хитно окончање борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Председници су позвали Азербејџан и Јерменију да без предуслова обнове преговоре о Нагорно-Карабаху.

Пратите све о дешавањима у Нагорно-Карабаху у нашој рубрици из минута у минут.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала