Најављен трећи удар короне у Србији

© Tanjug / ZORAN ZESTICКовид болница КБЦ Драгиша Мишовић
Ковид болница КБЦ Драгиша Мишовић - Sputnik Србија
Пратите нас
Нови, трећи удар короне у Србији очекује се у новембру, сада смо у припремама за тај најтежи период. Тренутно је важно контролисати поштовање свих донетих прописа, а у будућности би и неке препоруке могле да пређу у обавезне мере, рекао је епидемиолог др Предраг Кон, члан Кризног штаба за борбу против ковида-19.

„Поново наглашавам и препоручујем ношење маске, и то не само у затвореном простору него и на отвореном. Заборавља се та препорука. Свестан сам да мали број људи носи маске напољу, али својевремено их је мали број носио и у превозу и тржним центрима док нису постале обавезне. Препорука може да пређе некад и у меру, нека се нико не изненади ако тако буде, ако све оде у погрешну страну“, упозорио је др Кон гостујући на ТВ Прва.

Предраг Кон на конференцији  „Свет после вируса корона“  - Sputnik Србија
Кон: До јуна три пута више умрлих од података из система

Како је истакао, сада имамо релативно мирну ситуацију, али све може веома брзо да се промени.

„Брзина повратка вируса је шокантна, све може да се промени за две недеље, када све ври са стране, у земљама око нас. Сад је јесен, долази зима, морамо да одржимо ово стање што је дуже могуће. Када дођу јако повољни услови за преношење вируса то се убрза и после две недеље ове мере више не вреде. Важно је да се открије где се нешто дешава, да сасечемо на првим случајевима. Људи су сада дисциплинованији, али постоји велики број инцидената“, каже епидемиолог.

По речима др Кона главна опасност тренутно вреба у средњим школама и на факултетима.

„Успели смо да успоставимо надзор над школама, основним и средњим, што је огроман потенцијал за ширење вируса. Ако ту држимо ситуацију под контролом, онда смо способни за све. Младост тражи дружење и то је нормално, али они треба да чувају и себе и старије, додаје др Кон.

Повећан број оболелих се очекује са лошијим и хладнијим временом када ће се људи преселити у затворене просторе.

„Највећи интензитет свих вируса је током зиме, па то очекујемо и од ковида. Пред нама је период који највише одговара вирусу. Поврх свега иду свадбе, славе, много опасности. Реално је очекивати да ћемо имати прво ковид, па онда грип. То не мора да се деси, може и истовремено. Ковид можемо да претпостављамо, а грип се открива обично у децембру око Светог Николе, ретко пре. Зависи много од школа и кад су распусти. После распуста ђаци уђу и мотор креће да ради, највеће повећање је у фебруару и марту“, закључио је др Предраг Кон

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала