Пашињан: Европа да очекује Турску код Беча ако не схвати значај ситуације у Карабаху

© AP Photo / Armenian Defense Ministry Јерменски војник пуца из топа на контакт линији у Нагорно-Карабаху
Јерменски војник пуца из топа на контакт линији у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија
Пратите нас
Јерменски премијер Никол Пашињан упозорава да Европа, ако геополитички значај ситуације у Нагорно-Карабаху не буде исправно процењен, може да очекује Турску поред Беча.

„Очекујем јасну позицију. Ако међународна заједница не буде правилно проценила геополитички значај те ситуације онда Европа може да очекује Турску поред Беча“, рекао је Пашињан у интервјуу за немачки „Билд“.

То је, према његовим речима, повезано са империјалистичком политиком Анкаре.

Како каже, Нагорно-Карабах и Јерменија су сада „линија фронта цивилизације“.

„Проблем је у томе што су Јермени на јужном Кавказу последња препрека за експанзију Турске на север, југо-исток и исток. Империјалистичка политика Турске превазилази јужни Кавказ. Погледајмо акције Турске у Средоземљу, Либији, на Блиском истоку, у Ираку и Сирији“, додао је премијер Јерменије.

Према његовим речима, садашња ескалација у Нагорно-Карабаху има међународни значај из три разлога.

„Прво због тога што, као што сам већ рекао, Турска врбује и пребацује терористе из Сирије како би учествовали у борбама против Нагорно-Карабаха и Јерменије. Друго, у тај процес је увучена турска војска. То показује империјалистички карактер политике Турске чије су акције усмерене на обнављање ‘Турског царства’ “, рекао је Пашињан.

Уверен је да ангажовање Анкаре у конфликту у Нагорном-Карабаху сведочи о намери Турске да настави геноцид над јерменским становништвом.

„... сматрам да се после 100 година Турска вратила у регион јужног Кавказа да би наставила геноцид над Јерменима“, рекао је Пашињан.

 

Подсетимо, ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

Лидери Русије, Сједињених Америчких Држава и Француске позвали су Јереван и Азербејџан да хитно прекину сукобе и започну преговоре без предуслова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала