Путин поводом 65. годишњице Бајконура: СССР отворио нову космичку еру

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаЛансирање ракете-носача "Сојуз ФГ" са свемирским бродом "Сојуз МС 09" са посадом на космодрому "Бајконур"
Лансирање ракете-носача Сојуз ФГ са свемирским бродом Сојуз МС 09 са посадом на космодрому Бајконур - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин честитао је запосленима и ветеранима космодрома Бајконур 65. годишњицу оснивања комлпекса, рекавши да је Совјетски Савез отворио нову космичку еру у историји човечанства.
„Стварање легендарног Бајконура отворило је нову, космичку еру у историји човечанства и постало важна етапа у реализацији свемирског програма“, изјавио је Путин у телеграму, а објавила корпорација „Роскосмос“ на свом Твитер налогу.

​Како је рекао, Русија ће увек памтити они који су учествовали у спровођењу великих пионирских пројеката који су постали понос космонаутике.

„Радује што негујете и повећавате дивне професионалне традиције својих претходника, чините много за јачање моћног потенцијала ракетно-космичког сектора наше земље, а својим захтевним радом доприносите јачању руско-казахстанске сарадње и широких међународних веза“, написао је председник.

Подсетимо, први вештачки сателит „Спутњик-1“ лансиран је 4. октобра 1957. са космодрома Бајконур. У орбиту га је однела совјетска ракета Р-7. На његовом стварању радио је низ научника на челу са оснивачем практичне космонаутике Сергејем Корољовим.

Совјетска летелица успешно је летела 92 дана - до 4. јануара 1958. године, до када је извела 1.440 кругова око Земље.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала