Ротшилди туже град Беч због милионског наслеђа

CC0 / Wikipedia/Peter Gugerell / Замак Марија Терезија шлосл у Бечу који потражује породица Ротшилд
Замак Марија Терезија шлосл у Бечу који потражује породица Ротшилд - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Наследници породице Ротшилд из Аустрије поднели су тужбу против града Беча, тврдећи да им је дају документа потребна за реституцију наслеђа вредног чак 110 милиона евра.

Ради се о наслеђу Алберта фон Ротшилда, који је почетком 20. века направио хуманитарну фондацију за помоћ психијатријама. Нацисти су одузели Ротшилдима ту фондацију 1938. године, а наследници тврде да су бечке власти узурпирале имовину фондације која је постала део здравственог система Беча.

Џефри Хогет, један од наследника, покренуо је правну битку против Беча оптужујући челнике главног града аустрије да „продужавају трајање нацистичких закона“, пише Фајненшел тајмс.

Седиште фондације било је у замку Терезијеншлосел, где је и један од водећих светских центара за борбу против неуролошких болести.

Ротшилдови наследници оптужују бечку администрацију и да је нелегално преузела управни одбор и продала одређени удео у фондацији, као и део имовине, и то испод тржишне цене.

Наследници траже да породица Ротшилд поново има већински удео у управљању фондацијом.

Такође, наводе да бечке власти опструирају отварање документације која је кључни доказ за њихове захтеве.

Градски правобранилац Беча Ханер Јаролим тврди да захтев наследника Ротшилда није основан, будући да се ради о одлукама донетим пре више деценија.

Наследници наводе да не желе финансијску корист, већ да су тужбу поднели у знак сећања на своје претке.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала