Тајне најмистериозније софтверске компаније: Раде за ЦИА и ФБИ, помагали у хватању Бин Ладена

© REUTERS / Dado RuvicЦИА
ЦИА - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчка софтверска компанија „Палантир“ једна је од најтајанственијих на свету. Постоји већ 17 година, до скора се није знало ни где јој је седиште, а клијенти су јој ЦИА, ФБИ, НСА, полиција, а амерички медији тврде да су имали значајан удео у хватању Осаме Бин Ладена.

Ова компанија је после 17 година изашла на берзу, па су због тога откривене неке њене тајне.

Излазак на берзу „Палантира“ највећа је технолошка понуда на Вол стриту од прошлогодишњег појављивања Убера и Слека, пише АП.

Специјалне снаге Ирака, Јордана и САД током војне вежбе у Аману - Sputnik Србија
Амерички командос испричао како је убио Бин Ладена

Не само што је тајновита, већ је за многе ова софтверска компанија и озлоглашена, те је прате бројне контроверзе, а поготово што је, како се сматра. основана новцем ЦИА. Иако има веома респектабилне клијенте, за 17 година рада никада није остварила профит, показали су документи који су објављени уочи изласка на берзу, И поред тога, само првог дана на берзи, вредност њених акција забележио је скок од 31 одсто.

Према ономе што се помало зна о овој компанији, она наводно помаже владама и тајним службама у лову на терористе и криминалце, па је њен пословни модел тајновитост.

Будући да је изашла на берзу, сада се сазнало да јој је вредност процењена на 22 милијарде долара, има 125 клијената, међу којима су ЦИА, ФБИ, НСА, амерички маринци, полиција немачке покрајине Хесен... Седиште јој је у Силицијумској долини и има око 2.400 запослених.

Како су објављивали амерички медији, „Палантир“ је помагао у откривању скровишта Осаме бин Ладена, али и инвестиционог преваранте Бернија Мадофа.

 

© AP PhotoОсама бин Ладен
Тајне најмистериозније софтверске компаније: Раде за ЦИА и ФБИ, помагали у хватању Бин Ладена - Sputnik Србија
Осама бин Ладен

Оснивачи компаније су Алекс Карп и Петер Тил, који ће изласком на берзу узети милијарде за своју компанију.

 

Тил је један од најбогатијих Немаца, који је велики новац већ зарадио преко своје много познатије компаније „Пеј Пал“.

Његов партнер има помало необичан животни пут. Иако Американац, студирао је на Гетеовом универзитету у Франкфурту код чувеног немачког филозофа Јиргена Хабермаса.

Хакер за компјутером - Sputnik Србија
Руски Савет безбедности: Највише сајбер-напада долази из САД

Компанија је, према ономе што је објављено у америчким медијима, настала после терористичких напада на Њујорк и Вашингтон 2001. године. Тада је Тил наводно одлучио да направи компанију која ће великим количинама података помагати у лову на терористе, што је финансијски помогло и инвестиционо одељење ЦИА. Први ангажман „Палантира“ био је за време ратова у Авганистану и Ираку.

Осим тајних служби, „Палантир“ ради програме и за друге компаније, као што су „Ербас“, „Фијат Крајслер“ БП...

„Палантир“ је прошле године имао промет од 742 милиона долара, а сада, према тумачењу аналитичара, желе да постану профитабилни сарадњом са комерцијалним предузећима.

Тајновитост и сумње у финансијске извештаје нису једино што је контроверзно код „Палантира“. Ова компанија наводно је била умешана и у велики скандал фирме „Кембриџ аналитика“ која је оптужена да је злоупотребљавала податке са Фејсбука.

У Мексику су ову компанију оптужили да угрожава људска и грађанска права, јер помаже америчког имиграционој служби у хапшењима и надзору.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала